ACNEWS

A Spar már Brüsszelnek is diktál: Magyarország megbüntetését követeli

Spar
Spar
Itt tartunk: az osztrák tulajdonú Spar felszólítja az EU Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást ellenünk. De azért maradnának ám Magyarországon…mert az kényelmes.
Hirdetés
Ad image

A cégvezető Hans K. Reisch panaszlevelet küldött Margrethe Vestagernek, a Bizottság versenyügyekért felelős alelnökének és Thierry Breton belső piacért felelős biztosnak, valamint az illetékes főigazgatóságoknak. Állítólag támogatást kaptak az osztrák Martin Kocher gazdasági minisztertől és Alexander Schallenberg külügyminisztertől is, akik Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek írt levelükben bírálták az alapvető gazdasági szabadságjogokba való beavatkozást és a diszkriminatív intézkedéseket.

Még februárban osztrák cégek fordultak Brüsszelhez, hogy uniós szinten lobbizzanak azért, hogy Magyarországot vonják felelősségre a gazdaság által diszkriminatívnak és törvénytelennek tartott intézkedések miatt. A budapesti kormány, a krone.at szerint, egyelőre nem tudta meggyőzően megindokolni, hogy a magyar nagyvállalatok miért nem tartoznak az adókötelezettség hatálya alá.

Reisch szerint azonban szóba sem jöhet a kivonulás Magyarországról, mivel „nagyon kényelmes jövedelmi helyzetet” hagynának itt… Magyarországon a vállalat 600 fiókot működtet. „Jelenleg erős második helyen állunk Magyarországon, és megvan a lehetőségünk arra, hogy piacvezetővé váljunk, ha következetesen tudnánk befektetni” – mondja a cégvezető.

A Spar 2023-ban először ért el több mint 20 milliárd eurós árbevételt, amelynek közel fele, 9,88 milliárd Ausztriából származott. A kiskereskedelmi lánc azonban tavaly Ausztriában – ahol nincs különadó – veszített a piaci részesedéséből.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés