ACNEWS

A szeptember 11-i terrortámadás mai napig szedi áldozatait

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Ritka rákos megbetegedés szedi az áldozatait a tragikus terrortámadás miatt.
Hirdetés
Ad image

A New York-i Világkereskedelmi Központot ért 2001-es, halálos terrortámadás után kilenc évvel a New Jersey-ben élő Gerard Vanderbergnél myeloma multiplexet, a vérplazmasejtek rákos megbetegedését diagnosztizálták. Ez a rákos megbetegedések körében ritkának számít. Huszonkét évvel később a férfi még életben van, legyőzte a betegséget, de nem mindenki volt ilyen szerencsés.

A Fox News arról számolt be, hogy az egykori túlélők és az elsősegélynyújtók, akik az aznapi mérgezések következményei miatt haltak meg, meghaladja a balesetben elhunytak számát. A World Trade Center Health Program szerint 2022-től nagyjából 4343 halálesetet jegyeztek fel, mely a terrortámadáshoz köthető.

Gerard közvetlenül az ikertornyokkal szemben dolgozott a tragédia idején. Amikor néhány nappal később visszatért a munkahelyére, hogy összeszedje a hátrahagyott holmiját, úgy emlékezett, hogy fehér por borította be az irodája nagy részét. „A fehér anyag mindenhol ott volt. A számítógépemben, az asztalomon és a könyveimben. Csak később jöttem rá, hogy azbeszt lehetett” – mondta Vanderberg a Fox Newsnak adott interjújában.

2009-ben Vanderbergnek fájdalmak jelentkeztek a térdében és az oldalán. Úgy gondolta, hogy a kellemetlenségeket a kosárlabdázás okozza. Kicsivel később kiderült, hogy plazmacitomában szenved, azaz plazmasejtekből álló daganat van a jobb tüdején. 2010 augusztusában orvosa vérvizsgálatot végzett, és felfedezte, hogy Vanderbergnek egy ritka rákos megbetegedése, myeloma multiplexe is van – írja a people.com.

„Jelentősen megnőtt a myeloma kockázata azoknál az embereknél, akik a World Trade Centerben dolgoztak, valamint azoknál, akik segítséget nyújtottak a balesetben megsérült embereknek, továbbá az építőmunkásoknál, akik a támadás után tértek vissza a területre” – mondta Dr. David Siegel onkológus, aki Vanderberget is kezelte.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés