ACNEWS

Melyik ital hidratál a legjobban? Hát nem a víz

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Persze, egy pohár vízért mindig nyúlhatsz - de a skóciai St. Andrews Egyetem tanulmánya szerint kiderült, nem a sima víz a leghidratálóbb ital.
Hirdetés
Ad image

A kutatók megállapították, hogy míg a víz – a szénsavmentes és a szénsavas – elég jó munkát végez a szervezet gyors hidratálásában, a kevés cukrot, zsírt vagy fehérjét tartalmazó italok azonban hasznosabbnak bizonyulnak.

Ennek oka Ronald Maughan, a St. Andrews orvosi karának professzora és a tanulmány szerzője szerint azzal függ össze, hogyan reagál a szervezetünk az italokra. Az egyik tényező, az az adott ital mennyisége. Minél többet iszunk, annál gyorsabban ürül ki az ital a gyomrunkból, és annál gyorsabban szívódik fel a véráramba, ahol felhígíthatja a szervezet folyadékát, és hidratálhat.

A tej jobban hidratál, mint a víz

A másik tényező, amely befolyásolja, hogy egy ital mennyire hidratál, az ital tápanyag-összetételével függ össze. A tej például még a sima víznél is hidratálóbbnak bizonyult. A tej laktózt, némi fehérjét és zsírt tartalmaz, amelyek mind segítenek lassítani a folyadék kiürülését a gyomorból, és segítenek hosszabb ideig fenntartani a hidratálást.

A tejben nátrium is van, amely szivacsként szívja fel a vizet, és tovább marad a szervezetben. Ezáltal kevesebb vizelet termelődik.

Ugyanez mondható el a hasmenés kezelésére használt orális rehidrációs oldatokról is. Ezek kis mennyiségű cukrot, valamint nátriumot és káliumot tartalmaznak, amelyek szintén elősegíthetik a vízvisszatartást a szervezetben.

„Ez a tanulmány sok mindent elmond arról, amit eddig is tudtunk: az elektrolitok – mint a nátrium és a kálium – hozzájárulnak a jobb hidratáltsághoz, míg az italokban lévő kalóriák lassabb gyomorürülést és ezáltal lassabb vizeletürítést eredményeznek” – mondta Melissa Majumdar dietetikus.

Cukros italokat csak mértékkel fogyasszon.

A töményebb cukrot tartalmazó italok, mint például a gyümölcslevek vagy a kóla, nem feltétlenül hidratálnak annyira, mint az alacsonyabb cukortartalmúak. Lehet, hogy egy kicsit több időt maradnak a gyomorban, és lassabban ürülnek ki, mint a sima víz, de amint ezek az italok a vékonybélbe kerülnek, a magas cukorkoncentrációjuk felhígul az ozmózisnak nevezett fiziológiai folyamat során. Ez a folyamat tulajdonképpen vizet „húz” a szervezetből a vékonybélbe, hogy felhígítsa az ezekben az italokban lévő cukrokat. És technikailag minden, ami a bélben van, az a testen kívül van.

A gyümölcslevek és az üdítők nemcsak kevésbé hidratálnak, de extra cukrokat és kalóriákat is tartalmaznak. Ha választani kell az üdítő és a víz között a hidratálás szempontjából, mindig a víz mellett döntsünk. Végül is a vesénk és a májunk a víztől függ, hogy megszabaduljon a szervezetünkben lévő méreganyagoktól, és a víz a bőr rugalmasságának és rugalmasságának megőrzésében is kulcsszerepet játszik. Ez a legolcsóbb hidratáló, amit talál.

A sör és a tejeskávé hidratálhat?

Az alkohol vízhajtóként hat, ami miatt több vizeletet kell üríteni. Így az alkoholtartalmú italok esetében a folyadékpótlás az ital teljes mennyiségétől függ.

„A sör kevesebb vízveszteséget eredményezne, mint a whisky, mivel a sörrel több folyadékot veszünk magunkhoz. A tömény alkoholos italok dehidratálnak, a híg alkoholos italok nem”- magyarázta Maughan.

Ami a kávét illeti, az elfogyasztott koffein mennyiségétől függ, hogy mennyire hidratál. Ronald Maughan kutatásai szerint egy átlagos kávé körülbelül 80 milligramm koffeint tartalmaz, ami nagyjából ugyanolyan hidratáló hatású, mint a víz.

Ha több mint 2-4 csészényi fogyasztunk, az felesleges folyadékveszteséget okozhatja. A koffein ugyanis enyhe, rövid távú vízhajtó hatást fejt ki. Ez nagyobb valószínűséggel fordulhat elő olyasvalakivel, aki jellemzően nem fogyaszt koffeint, és ezt ellensúlyozhatja, ha egy-két evőkanál tejet ad a csésze kávéjához.

Forrás: CBC News

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés