ACNEWS

A világvége órája 90 másodpercet mutat éjfélig 

kép: Világvége szimbolikus óra / wikipedia
kép: Világvége szimbolikus óra / wikipedia
Ez a legpesszimistább értékelés 1947 óta.
Hirdetés
Ad image

Már csak képzeletbeli 90 másodperc van hátra a világ teljes pusztulásáig – jelentették be a jelképes Végítélet órájának kezelői. Ez ugyanannyi, mint tavaly, amikor az ukrán háború miatt az óra tíz másodperccel közelebbért éjfélhez, a globális méretű katasztrófa veszélyéhez. Az idei előrejelzés romlásának is az egyik oka. a klímaválsággal vagy a mesterséges intelligenciával. Az idei rosszabbodó előrejelzés okai között szerpel a klímaválság és a mesterséges intelligencia is.

Az óra visszafordítható, de a kormányoknak és az embereknek sürgősen cselekedniük kell – hangsúlyozták közleményükben az óra kezelői. Legutóbb a hidegháború végén állt vissza az óra, még hozzá 17 perccel. A tavalyi és az idei eltolódás a legpesszimistább értékelés azóta, hogy az órát 1947-ben Robert Oppenheimer, az „atombomba atyja” és más fizikusok létrehozták.

A Bulletin of the American Nuclear Scientists (BAS)  évente beszámol a világvége képzeletbeli órája percmutatójának aktuális állásáról. A Chicagói Egyetemen található szimbolikus óra arra hivatott emlékeztetni, hogy az emberiség milyen közel van ahhoz, hogy veszélyes technológiákkal elpusztítsa a bolygót. Az éjfél globális méretű katasztrófát jelent, például nukleáris háborút vagy visszafordíthatatlan klímaváltozást – írja a Reuters.

„Az óra visszaállítása 90 másodperccel az éjfél előttire nem annak a jele, hogy a világ stabil lenne. Éppen ellenkezőleg. A kormányoknak és a közösségeknek világszerte sürgősen cselekedniük kell. A Bulletin továbbra is reménykedik, és bízik abban, hogy egy fiatalabb generáció áll majd az élre” – mondta Rachel Bronson, a BAS elnöke a közleményben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés