A háziorvosok teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősíthetik a betegeiket

AC News 2020.09.22. AC News

A háziorvosok teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősíthetik a betegeiket

Új eljárásrendet adtak ki: a háziorvos is fertőzöttnek minősíthet, de akkor nincs hatósági karantén – szúrta ki a hvg.hu.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Új eljárásrendet adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ arról, hogyan kell kezelni a koronavírusos betegeket és a gyanús eseteket. Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy döntött, hogy mostantól a háziorvos PCR-teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősítheti azt, aki a fertőzés tüneteit mutatja – írja a hvg.

A pácienseket három csoportba sorolják:

  • - gyanús eset az, aki köhög, láza van, nehéz a légzése vagy hirtelen elvesztette a szaglását, ízlelését, vagy az orvosa úgy ítéli meg, hogy fertőzésgyanús,
  • - valószínűsített eset az, aki a fenti kritériumokon kívül az előző két hétben szoros kapcsolatban volt fertőzöttel, vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója, ahol járvány zajlik, illetve az, akinél a COVID19 fertőzésre jellemző radiológiai eltérés kimutatható,
  • - megerősített eset pedig az, akinél klinikai mintában kimutatták a SARSCoV-2-t.

A megerősített esetek kontaktjait kötelező felkutatni, de a PCR-tesztelést csak azoknál írják elő, akik az egészségügyi ellátórendszerben vagy tartós ápolási intézményekben kerültek szoros kapcsolatba igazolt fertőzöttel – írták.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT