Autóval jobb elkerülni Budapest belvárosát – Tüntetők zárták le a Lánchidat

2019.02.10. AC News

Autóval jobb elkerülni Budapest belvárosát – Tüntetők zárták le a Lánchidat

Fotó: MTI

Budapesten ma több helyen is demonstrációt tartanak, emiatt le van zárva a Lánchíd, korlátozzák a parkolást és időszakosan a járművek behajtását az Országház és több kormányzati intézmény körüli utcában is.

hbs(400x300)

Orbán Viktor kormányfő ma délután 15 órakor mondja el évértékelő beszédét a Várkert Bazárban, ennek apropójából szerveződött a hídlezárás, valamint a Hősök terére meghirdetett demonstráció is.

Bár a rendőrség a járműforgalom aránytalan korlátozására hivatkozva nem engedélyezte a Fiatalok a Demokráciáért elnevezésű szerveződés megmozdulását, a szervezők megtámadták a döntést, és a Társaság a Szabadságjogokért segítségével a bírósághoz fordultak. A Fővárosi Törvényszék pedig úgy ítélte meg, hogy a rendőrség nem hivatkozhat a forgalomkorlátozásra egy tüntetésre szóló bejelentés elutasításakor, érdemi egyeztetést kell folytatnia a szervezőkkel, kompromisszumra törekedve, és ha az eredeti tervek szerinti gyűlés megtartása a jogszabályok szerint nem lehetséges, érdemi alternatív javaslatokat kell tennie a rendezvény helyére és idejére, nem alkalmazhatja automatikusan a demonstráció megtiltását.

A bírósági döntés értelmében a szervezők megtarthatják demonstrációjukat. Reggel nyolc óra körül több kocsival felhajtottak a Lánchídra, és leállították a forgalmát. A meghirdetett terv szerint holnap 17 óráig tart a Fiatalok a Demokráciáért demonstrációja, de a Lánchíd lezárásának végét vasárnap 22 órára mondták. Ma 13 órára a Hősök terére is gyülekezőt hirdettek, a tüntetők onnan is a Lánchídra vonulnak.

A rendőrség a belváros sok utcájában és a rakpartokon parkolási tilalmat vezetett be, ezeken és a tüntetők vonulási útján időszakos forgalomkorlátozásokra is számítani lehet. Emiatt akinek nincs fontos dolga arra, jobban teszi, ha autóval elkerüli a főváros belvárosát.

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)