Elhunyt Ruttka Ferenc festőművész

AC News 2019.01.10. AC News

Elhunyt Ruttka Ferenc festőművész

„'RUTTKA FERI' a festő, a filmes, a jazzdobos, a feltaláló, az adakozó, a környezetvédő, a barát, a családapa, az ellenállhatatlanul szeretnivaló és soha igazán fel nem nőtt ÖRÖK BOHÉM elment - és mégis itt marad, örökre...” – tudatta lánya, Ruttka Ildikó újságíró közösségi oldalán.

hbs(400x300)

Ruttka Ferenc tanulmányait a budapesti Iparművészeti Főiskola díszlettervezői szakán végezte 1956-ban. Mesterei Varga Mátyás, Köpeczi Bócz István, Miháltz Pál és Vogel Erik voltak. A MAFILM vállalatnál díszlettervezőként dolgozott, Fábry Zoltán, Keleti Márton és Jancsó Miklós filmjeihez tervezett díszleteket. 1965-től tíz éven át Németországban zenészként dolgozott. Rajzai rendszeresen megjelentek különböző napilapok hasábjain. Kiállításai voltak Budapesten, Franciaországban, Bécsben, Münchenben, Los Angelesben és Mexikóban. Munkái külföldi magán- és közgyűjteményekben találhatók – írják a művészről a Kieselbach galéria honlapján.

Ruttka-festmények tulajdonosa egyébként Akihito japán császár, XVI. Benedek, Hi Jintao volt kínai elnök, Hillary Clinton, Nicolas Sarkozy volt francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Mihail Gorbacsov is, de kapott tőle képet II. Erzsébet brit királynő, Margaret Thatcher brit miniszterelnök, Ronald Reagen amerikai elnök és II. János Pál pápa is.

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)