Felmérik a méhpusztulások kockázatát 

AC News 2019.04.15. AC News

Felmérik a méhpusztulások kockázatát 

A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt idén emelt mintaszámmal folytatódik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében - közölte a Nébih honlapján hétfőn. 

    

cba bejegyzeseknél(200x300)

Kiemelték: az elmúlt években országos szinten 50-100 növényi mintát vizsgált a hatóság, idén 123 mintavételt irányzotak elő. A szakemberek azt ellenőrzik, hogy a növényvédő szerek kijuttatásakor a termelők a méhvédelmi előírásokat betartották-e. Ha a szakemberek szabálytalanságot tárnak fel, eljárást indítanak az előírásokat megszegőkkel szemben - írja az MTI. 
A mintákat a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői veszik le, és a Nébih laboratóriumai vizsgálják - ismertették. 
A Nébih arra kérte a termelőket, hogy tartsák be az előírásokat, és ne csak a virágzó kultúrnövénynél legyenek tekintettel a méhekre, hanem akkor is, ha a területet a méhek egyéb okból látogatják, például virágzó gyomnövények vannak a területen, levéltetvek, kabócák miatt mézharmat - édesharmat - található a növényeken, vagy ha a kezelni kívánt tábla a méhek napi gyűjtésének útvonalába esik.  
A monitoring program független a méhmérgezés gyanújáról tett bejelentéseket vizsgáló eljárásoktól - hívta fel a figyelmet a hivatal.

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)