Igazolást ad a NAV a dolgozók után igénybe vehető adókedvezményekről

2019.02.11. AC News

Igazolást ad a NAV a dolgozók után igénybe vehető adókedvezményekről

Tovább csökken az adóadminisztráció, mostantól automatikusan vehető igénybe az adókedvezmény – mondta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

hbs(400x300)

„Magyarország a legnagyobb adócsökkentő az Európai Unióban, és néhány éven belül szeretnénk elérni azt is, hogy a magyar legyen a legegyszerűbb, a legkevesebb adminisztrációt és a vállalkozásokat legjobban kiszolgáló adórendszer” – emelte ki az államtitkár. Hozzátette: már az idén egyre közelebb kerülünk ehhez a célhoz, hiszen azon túl, hogy öt adófajtával kevesebb lett, mostantól az adóhivatal értesíti a vállalkozásokat arról, hogy mely munkavállalói után vehetnek igénybe havonta több mint 31 ezer forint adókedvezményt.

Az érintett vállalkozások hétfőn kapják meg a NAV-tól az első olyan igazolásokat, amelyek részletezik, hogy pontosan mely munkavállalók után vehető igénybe a havi 31 290 forint adókedvezmény - közölte.

Az államtitkár felidézte, hogy a munkaerőpiacra lépők kedvezményét a vállalkozók minden olyan munkavállaló után igénybe vehetik, akinek az elmúlt 9 hónapban legalább 6 hónapig nem volt munkája. A kedvezmény két évig teljes munkáltatói adómentességet biztosít a minimálbér összegéig, azaz munkáltatónak nem kell sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást fizetnie a pályakezdők, a tartós munkanélküliek, és az anyasági ellátás után visszatérők után. A munkaerőpiacra lépők után még a foglalkoztatás harmadik évében is jár a kedvezmény, akkor a szociális hozzájárulási adó 50 százalékát kell csak megfizetni.

Izer Norbert elmondta, hogy a jogalkotás során csökkentették a vállalkozások adminisztrációs terheit. Eddig a cégeknek kellett igazolni a kedvezményre való jogosultságot, vagy például az anyasági ellátás után visszatérők esetében a kismamának kellett beszereznie az igazolást. Idéntől viszont a NAV az újonnan bejelentett munkavállalóknál automatikusan vizsgálja a kedvezményre jogosultságot. A vállalkozásoknak nincs is teendőjük – szögezte le Izer Norbert.

A NAV a nyilvántartásában szereplő adatok alapján automatikusan megküldi az érintetteknek elektronikus úton az igazolást, amelynek birtokában érvényesíthető a munkaerőpiacra lépő dolgozója után a kedvezmény.  A korábbi munkahelyükre visszatérő kismamákat foglalkoztató vállalkozások is jogosultak a kedvezményre – húzta alá az államtitkár. Hozzátette: a kedvezmény igénybevétele ebben az esetben is rendkívül egyszerű, az igazolást a havonta benyújtandó járulékbevallásban kell kérnie a munkáltatónak.

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)