Injekciók helyett elég lesz lenyelniük egy kapszulát a cukorbetegeknek

2019.02.09. AC News

Injekciók helyett elég lesz lenyelniük egy kapszulát a cukorbetegeknek

FOTÓ: MIT

Szederméretű, injekciót tartalmazó kapszulát fejlesztettek ki amerikai tudósok, mely a gyomron át juttatja a vérbe az inzulint. A kapszula formáját a leopárdteknős páncélja ihlette.

cba bejegyzeseknél(200x300)

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai által kifejlesztett kapszula apró, összepréselt inzulintűt tartalmaz, így a tabletta felválthatja az injekciót, melyet a 2-es típusú cukorbetegek naponta adnak be maguknak. A kis inzulintű akkor fejti ki hatását, amikor a kapszula a gyomorba ér. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a kapszulával elég inzulin jut a szervezetbe a vércukorszint olyan csökkentéséhez, mint amilyet a bőrön át adott injekcióval érnek el – írja a hvg.hu a MIT News cikke alapján.

A tudósok azt is bizonyították, hogy az eszköz más gyógyszerek beadásához is átalakítható.

„Reméljük, hogy az újfajta kapszula segíthet majd azoknak, akik ma csak injekcióban vagy infúzióban juthatnak orvosságukhoz” – mondta Robert Langer, a MIT David H. Koch Intézetének professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A kutatók sok évvel ezelőtt kifejlesztettek egy apró tűk borította tablettát, amellyel a gyomor és a vékonybél falába tudtak gyógyszer injekciózni. Az új kapszulát úgy alakították ki, hogy csak egyetlen tűt tartalmazzon. Azt akarták elkerülni, hogy a gyógyszer a gyomor belsejébe jusson, ahol a gyomorsavak lebontanák, mielőtt kifejti a hatását.

A tű hegye majdnem 100 százalékban összepréselt, fagyasztott és szárított inzulinból készül ugyanazzal a módszerrel, ahogy a tablettákat gyártják. A tű szára lebomló anyagból készül. A kapszulában a tűt egy összenyomott rugóhoz erősítik, melyet cukorkorong tart a helyén. Amint a beteg lenyeli a kapszulát, a gyomorfolyadék feloldja a cukrot, az elengedi a rugót, amely belövi az injekciót a gyomorfalba.

A gyomorfalban nincsenek fájdalomreceptorok, ezért a tudósok reményei szerint a páciens nem érez ilyenkor fájdalmat. Úgy tervezték a készüléket, hogy mindegy, milyen pozícióban jut a gyomorba a kapszula, úgy fordul, hogy a tű érintkezzen a gyomorfallal. Kialakításához a leopárdteknős adta az ihletet. Az Afrikában élő teknős a magas, kupolás páncélján gördülve tud lábra állni, ha a hátára esne. A kutatók számítógépen szimulálták a leopárdteknős páncéljának gördülését, hogy a kapszula alakját olyanra tervezzék, amivel a folyton mozgó gyomorban is „talpra állhat”, vagyis a tűs vége kerüljön a gyomorfalhoz.

A tudósok azt is meg tudják határozni a tervezés során, hogy az inzulin milyen ütemben szívódjon fel a vérben, amint a tű belefúródott a gyomorfalba. Az MTI News című egyetemi lapban közölt tanulmányban leírt kutatás során nagyjából egy óra kellett, hogy az összes inzulin a vérbe kerüljön.

Arról egyelőre sajnos nincs hír, mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a cukorbetegek életét megkönnyítő találmány.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)