Keszthelyi Vivien 8. lett élete első Forma–3-as versenyén

2019.01.11. AC News

Keszthelyi Vivien 8. lett élete első Forma–3-as versenyén

Keszthelyi Vivien a 8. helyen zárt pályafutása első Forma–3-as versenyén, az F3 Asian Championship Winter Series viadal thaiföldi hétvégéjének nyitó futamán. A 18 éves versenyző, aki az első magyar nő ebben a kategóriában, a 10. helyről rajtolt.

cba bejegyzeseknél(200x300)

A versenyt a holland Rinus van Kalmthout nyerte, a pole pozícióból induló brit Dan Ticktum, aki a Forma–1-es Torro Rosso saját nevelésű pilótája, kiesett. Keszthelyi előtt a hetedik helyen zárt a legendás Forma-1-es versenyző, Ralf Schumacher fia, David. A thaiföldi hétvégén szombaton további két versenyt rendeznek, a sorozat versenynaptárában három helyszínen összesen kilenc futam szerepel.

A BlackArts Racing versenyzőjeként Viviennek csupán az első versenyt megelőző teszteken volt lehetősége a felkészülésre, a további tapasztalatokat éles versenykörülmények között kell megszereznie. A 18 éves tehetség eddig a túraautó kategóriában gyűjtötte a bajnoki címeket. Első magyar nőként a Formula–3-ban újabb szintet lépve próbálja felvenni a versenyt a javarészt férfi pilótákkal. Keszthelyi Vivien a legfiatalabb pilóta a magyar autósport történetében, aki egy szezonon belül eljutott a nemzetközi Forma–3-as kategóriáig.

Már korábban kiderült, hogy a 2019-ben induló, csak női pilótáknak létrehozott európai Forma–3-as bajnokságban, a W Seriesben egyetlen magyarként esélye nyílhat a formaautós szereplésre, ám arra senki sem számított, hogy már januárban rajthoz áll a Formula–3-ban.

„Örömmel jelentjük be, hogy a BlackArts Racing csapata egy rendkívül tehetséges, Európából, Magyarországról érkező háromszoros túraautó-bajnok pilótával a soraiban kezdi meg a 2019-es FIA által hitelesített F3 Asian Championship Winter Series-t. Keszthelyi Vivien fiatal kora ellenére már számtalan alkalommal bizonyította, hogy kimagasló érzéke van a versenyzéshez, mi pedig büszkék vagyunk, hogy kategóriát lépve velünk kezdi meg pályafutását a formaautózás világában” – írta hivatalos sajtóközleményében a BlackArts Racing.

Keszthelyi Vivien úgy indult a versenyen, hogy tesztelni sem volt alkalma ebben a kategóriában, hiszen a legtöbb pilótával ellentétben nem gokartpályán és különböző formaautós sorozatokban sajátította el a versenyzés alapjait. Karrierjét 12 évesen kezdte, és rögtön a Swift Cup Europe sorozatban állt rajthoz, ahonnan öt év alatt a túraautó kategóriáig jutott. A világ legfiatalabb háromszoros túraautó-bajnoka legutóbbi címét tavaly, a GT4-es Audi Sport R8 LMS Cup sorozatban gyűjtötte be, ahol a rookie kategória bajnoka lett.

„A W Series megalakulásával át kellett gondolnom, hogy hol folytassam a karrieremet. A napokban lettem 18 éves, még elég fiatal vagyok a formaautós tapasztalatok megszerzéséhez, ráadásul a Formula–3-ban szerzett tudás mindkét csúcskategória eléréséhez segítségemre lehet a jövőben. A vezetéstechnikai elsajátítására komoly kihívásként tekintek, hiszen formulaautós múlttal nem rendelkezem, és gyakorlatilag az alapoktól kezdve kell megtanulnom a versenyautó vezetését. A hátsókerék-hajtású, azon belül is a formulaautós tapasztalatok megszerzésével azonban nem várhatok, mert csak akkor van esélyem tovább lépni, ha ezeket minél hamarabb begyűjtöm” – mondta, amikor a BlackArts Racing hivatalos versenyzője lett.

A Tatuus T-318 Formula 3 autókat felvonultató, FIA által hitelesített ázsiai Winter Series tökéletes alkalom a tanulásra, hiszen hasonló autókkal indul majd a W Series is, melynek a legfrissebb szűkített listáján – 29 nemzet 60 pilótája mellett – egyedüli magyarként Keszthelyi Vivien is szerepel. A volt Forma–1-es versenyző, David Coulthard, és a Forma–1 egyik legsikeresebb technikai tervezője, Adrian Newey támogatásával létrejött W Series célja, hogy eljuttassa a legtehetségesebb női pilótákat a Forma–1-be.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)