Magyar kutatók jártak a Föld legmélyebb barlangjában

2019.02.09. AC News

Magyar kutatók jártak a Föld legmélyebb barlangjában

Az Inverse Everest expedíció során magyar kutatók jártak az Abháziában található Krubera-Voronya-barlangban, 2080 méter mélyen. A kaukázusi expedícióról dokumentumfilm készült, amelynek február 10-én, vasárnap lesz a premierje a Duna televízión.

hbs(400x300)

„A legmélyebb pont, ahová eljutottunk, 2080 méter mélyen volt, a barlang legmélyebb pontja 2196 méter mélyen van. Az Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában zajlott, akkor ez volt a Föld legmélyebb barlangja, azóta a szomszédos Verjovkin barlangot húsz méterrel mélyebbre mérték” – mesélte Adamkó Péter és Ambrus Gergely, az expedíció két barlangkutató tagja.

A Krubera-Voronya-barlang a Kaukázus nyugati peremvidékén, Grúzia szakadár tartományában, Abháziában van. A világ legmélyebb barlangjáról korábban nem készült dokumentumfilm, most vasárnap 13 óra 51 perckor lesz a televíziós bemutatója a Dunán.

Ambrus Gergely elmondta: ilyen mélységben már minden nagyon nedves, a barlang hőmérséklete folyamatosan 2–3 Celsius-fok, a páratartalom 100 százalékos. Adamkó Péter beszá,olt arról is, hogy a barlangban 1450 méter mélyen volt egy 5-8 méter hosszú szifon, amely teljes egészében víz alatt van, ezen is át kellett jutniuk.

Az expedíció a Game Over elnevezésű teremben végződött, annál tovább búvárfelszerelés nélkül már nem lehetett eljutni. A kutatók a barlang felfedezése során neoprén búvárruhát hordtak az overalljuk alatt, speciális barlangkutató köteleken közlekedtek a függőleges aknákban, a felszerelést vízhatlan zsákokban szállították.

„Összesen kilenc napot, 210 órát töltöttünk egyhuzamban a barlangban. Az expedíciót fél évig szerveztük” – mondta Adamkó Péter.

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)