Még vizsgálják a szajoli halpusztulás okát

AC News 2019.06.18. AC News

Még vizsgálják a szajoli halpusztulás okát

Fotó: RTL Klub

A hatóságok még vizsgálják, mi okozhatta a mintegy száz mázsa hal pusztulását a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén múlt hét csütörtökön - mondta Szajol polgármestere kedden az MTI-nek.

    

b3 bejegyzeseknél(200x300)

Szöllősi József (független) azt mondta: a halak pusztulását horgászok fedezték fel még múlt hét csütörtök hajnalban. Hozzátette: a történtekről azonnal értesítették a halászati szakhatóságot, a környezetvédelmi hatóságot, a katasztrófavédelmet, a rendőrséget, az állatorvost. A vízből vett mintát elküldték laboratóriumi vizsgálatra, a haltetemeket Debrecenbe boncolásra. A vizsgálati eredményekről még nincs hivatalos információjuk - közölte.     

A település vezetője úgy véli, hogy a nagy meleg közrejátszhatott a halak pusztulásában, hiszen a történtek idején a víz hőmérséklete huszonhét-huszonnyolc fokos volt, de biztosat nem lehet tudni. Hozzátette: a problémára korábban semmi nem utalt, a pusztulás előtti nap a halőrök még mindent rendben találtak - jegyezte meg és elmondta: a történtek miatt még múlt hét csütörtökön azonnali horgászati tilalmat rendeltek el, erről lakossági felhívást tettek közzé. A tóegységet a többi vízterülettel összekötő zsilipeket azonnal lezárták. A halőrök péntek délelőttig az összes, mintegy száz mázsa haltetemet begyűjtötték - tájékoztatott.     

A polgármester elmondta: főként busák hullottak el, de a tetemek között voltak pontyok, harcsák, csukák, amurok, süllők és keszegfélék is. 

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)