Restaurált Fábri-, Szabó- és Jancsó-filmek a híres berlini művészmozi műsorán

2019.02.11. AC News

Restaurált Fábri-, Szabó- és Jancsó-filmek a híres berlini művészmozi műsorán

Februárban egyhónapos vetítéssorozatot szentel a patinás berlini művészmozi, a Babylon a közép-európai szerzői film nagy korszakának. A programban restaurált magyar filmek is helyet kaptak.

cba bejegyzeseknél(200x300)

A keleti blokk filmjei a hatvanas években – 50 év távlatából című sorozat ötven híres, a ’60-as években készült filmet kínál. Az izgalmas visszatekintésbe kilenc magyar filmet is beválogattak – írja a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Fábri Zoltán, Jancsó Miklós és Szabó István restaurált klasszikusait két-két vetítésen láthatja a berlini közönség. A vetítéssorozat a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának együttműködésével valósul meg.

A csehszlovák újhullám, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Milos Forman, Andrej Tarkovszkij alkotásai mellett Fábri Zoltán négy filmje: az Isten hozta, őrnagy úr!, A Pál utcai fiúk, a Két félidő a pokolban (nyitóképünkön) és a Húsz óra, Szabó István két alkotása, az Apa és Az álmodozások kora, valamint két Jancsó Miklós-film, a Szegénylegények és a Fényes szelek lesz műsoron.

A filmek teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap tízéves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban.

A vetítéssorozat részben a berlini filmfesztivállal párhuzamosan zajlik, ahol szintén szerepel klasszikus magyar film: Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje a felújított klasszikusokat felvonultató válogatásban, Tarr Béla Sátántangó című műve a Berlinale Fórum programjában látható.

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)