Romlott az alvásminőségünk a Covid alatt

AC News 2021.03.03. AC News

Romlott az alvásminőségünk a Covid alatt

Hogy miért? Ennek magyarázata több dologban gyökerezik, nyilván sem járványhelyzet okozta bizonytalanság, sem a karantén nincs jó hatással az alvásunkra. Az AcNews Horváth Ágnes alvástrénert kérdezte.

Nőtt az alvásproblémákkal küzdők száma

„Többen jönnek hozzám, mint átlagosan. Azt gondolom, ennek több oka van. Egyrészt sokat vagyunk bent a lakásban, nem vagyunk annyit a szabadban, így fizikailag nem terheljük le magunkat eléggé, másrészt pedig nagyon sokat vagyunk online. Úgy gondolom, ez befolyásolhatja az alvásunkat, hiszen így fizikailag nem fáradunk el, viszont szellemileg kifáradunk, mert nagyon gyorsan túltelítődünk információval, amiből nagyon nehéz kikapcsolni”- kezdte az AcNewsnak a szakember.

A bizonytalanságot az emberi psziché híresen rosszul bírja

Okok között egyértelműen fellelhető a koronavírus okozta bizonytalanság, hiszen amióta felütötte a fejét a járvány, egymásnak ellentmondó vélemények árasztanak el bennünket, és nehéz kiszűrni, mit tekinthetünk megbízható forrásnak. Ezt Horváth Ágnes is megerősítette.

„A sok ellentétes információ, amit az interneten olvashatunk, még akkor is, ha nem foglalkozunk vele hatással van az emberre, a bizonytalanságot pedig az emberi psziché híresen rosszul bírja. Ezek az információk pedig megjelennek a tudatalattinkban és így az álmainkban is.”

Megnőtt a stressz-szintünk

Elég csak felmennünk a közösségi oldalakra, ha azt akarjuk megnézni, hogyan változott az emberek ingerküszöbe a koronavírus megjelenése óta.  A Facebook minden eddiginél jobban ad táptalajt a különböző indulatos reakcióknak, már több mint egy éve lehetünk a hatalmas kommentharcok szemtanúi, melyeknek katalizátorai egyértelműen a járvány okozta gondok, különösképpen a mindenki által megélt bizonytalanság vált ki dühös reakciókat. A megnövekedett stressz-szint pedig nem tesz jót az alvásnak.

Rémálmokban sincs hiány

Az előzőből következik, hogy a sok egymással ütköző vélemény és információ könnyen befészkelődik a tudatalattinkba és rémálmokban manifesztálódik. Az alvásnak több fázisa van, ebből a legaktívabb a REM fázis, ekkor álmodunk. A REM fázis tehát egy nagyon fontos része az alvásunknak, hiszen ilyenkor dolgozik a legtöbbet az agyunk, próbálja elaborálni a napközben begyűjtött információkat és emlékeket.

 „Több dolga van az ember agyának, mint korábban, és az említett bizonytalanság is tulajdonképpen ezekben az álmokban fejeződik ki”- osztja meg véleményét lapunknak Horváth Ágnes.

20 százalékkal többen nyúlnak nyugtatókhoz és altatókhoz

„Tavaly, a pandémia kitörésekor látott napvilágot egy amerikai kutatás, melyben a 2020. március és május közötti időszakot mértek, az eredmény magáért beszélt. Kiderült, hogy ebben az időszakban 20%-al több szorongáscsökkentő szert írtak fel, ami azt jelenti, hogy az emberek lényegesen nehezebben kezelték a stresszt, és 20%-kal több ember gondolta úgy, hogy gyógyszerek szedéséhez folyamodik, így kezelve a szorongást” - hoz fel egy érdekes felmérést a szakember.

Feltehetően többen keresik fel pszichiáterüket

Amerikában tehát egyértelműen kirajzolódott a pandémia megjelenése és a nyugtatók szedése közötti korreláció, Magyarországon pedig sokan fordulnak szakemberhez a különböző nyugtató hatású készítmények miatt.

„Magyarországi adatokat sajnos nem tudok mondani, de pszichiáter ismerőseimtől azt hallom, hogy egyfolytában csörög a telefonjuk. Illetve ismerek olyat is, akinek 15 éve volt pánikbetegsége, amit azóta tökéletesen kezel, de most sajnos úgy tűnik, 15 év után újra jelentkezett a szorongással járó betegsége.”

Az altató nem ördögtől való

Az alvástrénert arról is kérdeztük, hogy mit tegyünk, ha nem jön álom a szemünkre, érdemes-e például ilyenkor a polcon lévő altatóhoz nyúlnunk?

„Ha egy egészséges ember alvászavart tapasztalt, és már több napja küzd inszomniával, az se baj, ha beszedi az altatót. Fontos, hogy amennyiben az altatót 2-3 napig veszi be csak, tehát nem huzamosan, akkor lehet, hogy helyreáll az alvása és onnantól kedve el tudja hagyni az altatót, és magától alszik tovább. Viszont ha nem veszi be, az egész folyamat kumulálódik, és annyira kifárad az idegrendszere, hogy azután tényleg csak altatóval lehet majd helyretenni” - osztja meg tanácsait Horváth Ágnes az AcNewsnak.

Mit tehetünk a jobb alvásért?

Monitorozzuk magunkat, figyeljük meg, hogyan éltünk az elmúlt napokban, például változott-e a munkahelyi terhelés, kimaradt-e az edzés, változott-e a kelési és lefekvési időnk. Fontos, hogy tartsuk a feltöltődést garantáló szokásokat, ami lehet edzés vagy akár napközbeni meditáció, ezeket akkor se hagyjuk el, ha home office-ban dolgozunk. A kikapcsolást és stressz levezetést garantáló tevékenységeink legyenek rendszeresek, valamint elalvás előtt 1 órával már ne nyomkodjuk a telefonunkat!

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Könnyek között köszöntötte Bochkor a születésnapos Boros Lajost - "Úgy érzem, hogy tünetmentes vagyok"

Pataki József 2021.04.12.
Határtalan a szeretet Boros Lajos születésnapján, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy rengetegen felköszöntötték, köztük szerettei, barátai, és egykori állandó társa, Bochkor Gábor is. A 74 &ea...

Megnyílt az ország! – Ide vezetett a sztárok első útja

Pataki József 2021.04.09.
Hosszú idő után újra kinyithattak a boltok, szolgáltató helyek és egy emberként lélegzett fel az egész ország. Lapunk most arra volt kíváncsi, hogy vajon az első napokban, merre vették az irányt ismer...

Kökény Attila: Ha elfogy a pénz, bármilyen munkát elvállalok

Kiss Nóra 2021.04.08.
Kökény Attila a lazításoknak köszönhetően nyáron tudott némi bevételre szert tenni, a családjával most ezt a pénzt élik fel lassan. Az énekes igyekezett más munka felé is nézni, de nem t...

Huppsz

Kulcsár Edina: Azt sem tudom, hogy melyik kezembe harapjak!

AC News 2021.04.12.
A szépségszalon- tulajdonos inkább örül a nyitásnak, de megosztotta arra vonatkozó aggodalmát is, hogy óhatatlanul ott van a gondolat, hogy az emberek megfertőzhetik egymást.

Befejeződött a Barátok közt forgatása - Kiürült a Mátyás király tér

AC News 2021.04.12.
Közel 23 év után befejeződtek a csatorna egyik meghatározó napi sorozatának forgatásai, kiürült a Mátyás király tér. Köszönjük, mára ennyi! – olvasható minden napi forgat&oac...

Ábel Anita felgyógyult a koronavírusból! – „Biztosan tudom, elfelejteni nem fogom”

Kiss Nóra 2021.04.11.
Ábel Anitának 17 nap után negatív lett a koronavírus tesztje, így hétfőn már újra visszaállhat dolgozni. A műsorvezető szerencsésnek érzi magát, de benne is nyomott hagyott a betegség.
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

AC News

2030-ra elektromos buszok közlekedhetnek Magyarországon

AC News 2021.04.12.
Hatalmas változás történhet a közlekedésben, hiszen a kormány „Zöld Busz Programjának” köszönhetően 10 éven belül egy környezettudatosabb országban élhetünk.

Az irodalmat terjesszük, ne a vírust! – Ilyen szép versidézetes maszkokat aligha láttál!

AC News 2021.04.12.
Nagyon kreatív ötlettel állt elő egy hazai pecséttervező, aki most irodalmi maszkok gyártásába kezdett. Április 11-én volt a magyar költészet napja, az AcNews ennek apropójából kereste fel Török...

A PSZ köszönetét fejezi ki az oktatási dolgozók oltásában közreműködőknek

AC News 2021.04.12.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) köszönetét fejezi ki az oktatási dolgozók oltásában közreműködő egészségügyi dolgozóknak és honvédségi alkalmazottaknak.  

Sziréna

Magatehetetlen élettársára gyújtotta a házat egy nő

AC News 2021.04.12.
A Fejér Megyei Főügyészség többszörösen minősülő emberölés bűntettének kísérlete, valamint közveszélyokozás bűntette miatt vádat emelt azzal a nővel szemben, aki 2020. július 5-&eacu...

Lakat alatt a prostituáltak réme   

AC News 2021.04.12.
Az erzsébetvárosi rendőrök azzal gyanúsítanak egy külföldi férfit, hogy hat prostituáltat támadott meg Budapesten.

Illegális cigarettagyárat számoltak fel Budapesten

AC News 2021.04.12.
Több mint 25 millió forint forint kárt okozó illegális budapesti cigarettagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).    
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Palkovics: Összefogással megelőzhetők a klímaváltozás káros következményei

Pataki József 2021.04.12.
A Kárpát-medence jövőjét jelentősen befolyásolja az éghajlatváltozás, de összefogással meg lehet előzni a káros következményeket - mondta az 1. Országos Interdiszciplináris Éghajlatvál...

Merkely: Bármelyik vakcinát adják, el kell fogadni!

Pataki József 2021.04.12.
A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, azt az embereknek el kell fogadniuk - mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn Áder János k...

Áder: A klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében korábban és súlyosabb formában jelentkeznek

Pataki József 2021.04.12.
A klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében korábban és súlyosabb formában jelentkeznek, mint Európa számos más régiójában - figyelmeztetett Áder János közt&aacut...

Világ

Trump: A republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban

Pataki József 2021.04.12.
A republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban, és 2024-ben egy republikánus fog nyerni az elnökválasztáson - mondta sajtóinformációk szerint Donald Trump volt amerikai elnök szomb...

Nyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Pataki József 2021.04.12.
A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgál&a...

Megszűnt a szükségállapot Csehországban

Pataki József 2021.04.12.
Hétfőn nulla órakor Csehországban megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot. A járvány terjedésének enyhülése miatt ugyanis a cseh korm...
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Profil

Dr. Kőnig Róbert: Amíg a gyerekeket nem oltják be, nem lesz vége a járványnak

Kiss Nóra 2021.04.10.
Dr. Kőnig Róbert – vagy ahogy a legtöbben ismerik: Kőnig doki – gyermeksebész imádja a munkáját, a koronavírus azonban rá is plusz terheket ró, hiszen a harmadik hullám már a gyermekeket sem kíméli...

Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

AC News 2021.04.03.
Benkovics Pétert egész életében érdekelte az emberi küzdelem miértje és hogyanja. A sportember vette a bátorságot és elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spar...

Schobert Norbi: Az igazságot mindig csomagolni kell!

AC News 2021.03.28.
Schobert Norbi sokszor akkor kerül a média középpontjába, amikor valami nagyon megosztó mondat hagyja el a száját, ám arról kevés szó esik, hogy bőven kiveszi a részét, ha a nehéz helyzetben l&eacut...

Amiről beszélnek

Szulák Andrea is megkapta az oltást

AC News 2021.04.12.
Az énekesnő környezetében sokan megbetegedtek, sajnos volt, akit el is veszített a vírusfertőzés következtében, így különösen boldog, hogy megkapta az orosz vakcinát.

Baranyi László: 93 évesen átesett a Covidon, most forgatókönyvet ír, és mindennap gyúr

AC News 2021.04.12.
A színész nemrég épült fel a koronavírusból, ami annyira legyengítette, hogy 12 kilót fogyott, így jelenleg hízókúrán van, mindemellett próbálja edzeni is a testét.

Oszvald Marika: Időben gondoskodtam róla, hogy ne kelljen kegyelemkenyéren élnem

AC News 2021.04.12.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő ma ünnepli a 69. születésnapját. Szerencsére nem telnek unalmasan a karantén napjai, sőt nemrég el is hagyta otthonát, hogy részt vehessen egy kiáll...
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között