Az utcákon és a strandokon már javában zajlik a „ki néz ki jobban” verseny, ezzel egy időben pedig a bevásárlókosarunkban is ringbe szállt két fogyókúrás piros gyümölcs, az eper és a málna. Bár köztudott, hogy mindkét finomság zamatos, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, könnyű nyári édesség. Azonban, ha a diétád sem elhanyagolható szempont, szemezgess cikkünkből és fogadd meg Dr. Fauszt Terézia belgyógyász tanácsait.
Kalória és tápanyagok: előnyben a málna
Első ránézésre az eper diétabarátabbnak tűnhet, hiszen 100 grammja mindössze 32 kilokalóriát tartalmaz, szemben a málna 52 kilokalóriájával. Dr. Fauszt Terézia szavaiból azonban hamar kiderül, nem minden a kalória. A málna ugyanis sokkal laktatóbb, magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet biztosít.
„Bár a málna kalóriatartalma valamivel magasabb, mint az eperé, de rostban jóval gazdagabb, így kevesebb is elég belőle a jóllakottsághoz. Ez különösen fontos, ha valaki tartósan szeretne megszabadulni a télen felszedett úszógumitól. Arról nem beszélve, hogy 100 gramm málna jóval többnek tűnhet, mint ugyanennyi eper. Így nassolás után olyan érzésünk lehet, mintha többet ettünk volna. Ezzel a pszichológiai trükkel pedig agyunkat rendkívül könnyen becsaphatjuk” – mondja a szakértő.
Az emésztés szövetségese
100 gramm málna közel 6-7 gramm rostot tartalmaz, ez pedig kiemelkedően magas más gyümölcsökhöz képest. A rostok támogatják a bélrendszer működését, csökkentik az étvágyat, valamint segítik a vércukorszint stabilizálását is.
„Fontos tudni, hogy a bélflóránk egészsége alapvető kulcs a sikeres fogyáshoz. A málna rendszeres fogyasztása kedvezően hat az emésztésre és a szervezet anyagcseréjére, melynek köszönhetően hamar megindul a súlyvesztés” – hívja fel a figyelmet a gyümölcs előnyeire Dr. Fauszt Terézia.
Inzulinrezisztencia mellett is okos választás
Bár a málna szénhidráttartalma 100 grammonként 11-12 gramm, és glikémiás indexe némileg magasabb az eperénél, a rostok lelassítják a cukor felszívódását, így vércukorszint-emelő hatása sokkal kiegyensúlyozottabb.
„Sokan félnek a málnától az inzulinrezisztenseknek ajánlott, 160 grammos diéta miatt. Azonban, ha megfelelő napszakban, például tízóraira vagy uzsonnára fogyasztjuk egy fehérjedús étel mellé, bátran beilleszthető az étrendbe” – mondja a belgyógyász.
A jó időzítés kulcsfontosságú
A málna ideális napközbeni nassolnivaló. A délelőtti és kora délutáni órákban a szervezet jobban hasznosítja a benne lévő tápanyagokat. Az esti falatozásnál azonban – akárcsak az eper – már kevésbé ajánlott, főleg inzulinrezisztens állapotban vagy fogyókúra esetén.
„A bogyós gyümölcsöket mindig okosan időzítsük. Egy reggeli zabkásába vagy egy délutáni túrókrém mellé csokoládé helyett például tökéletes kísérő a málna.”
Vitaminbomba és természetes védelem a szervezetnek
„A málna C-vitaminban gazdag, antioxidáns-tartalma pedig segíti a sejtek regenerálódását és lassítja az öregedési folyamatokat. Emellett mangánt és K-vitamint tartalmaz, ezek az anyagok pedig hatékonyan támogatják az immunrendszert és segíthetnek az esetleges gyulladások csökkentésében” – mondja a szakértő, szavaiból pedig további előnyökre is fény derül.
A málna szezonja a nyár derekán tetőzik, és ilyenkor a legjobb formáját hozza: friss, vegyszermentes, továbbá tápanyagokban rendkívül gazdag.
„A szezonális málna nemcsak egészségesebb, de finomabb is. Használjuk ki, hogy most a természet kínálja nekünk a legjobb alternatívát a túlcukrozott desszertek helyett.”- mondja Dr. Fauszt.