ACNEWS

Aggódnak a betegek is – adósságban fuldokolnak a kórházak

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Brutális a kórházak közüzemi, eszközvásárlói tartozása – mindez nem csak a beszállítókban, de már a betegekben is pánikot kelt, hiszen egyre hiányosabbá válik a betegellátás és -kezelés is.
Hirdetés
Ad image

Március végén jelentek meg a Magyar Államkincstár honlapján a friss adatok, amik szerint a kórházak adóssága 90,8 milliárd forintra rúgott. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Az Economix arról számol be, hogy az államkincstár felé elszámolási kötelezettséggel nem rendelkező orvosegyetemekkel együtt ez az összeg meghaladja a 116 milliárd forintot is. Április közepén számolt be arról az AcNews is, hogy egy ekkor megjelent kormányrendelet szerint 63,4 milliárd forintot kap a szektor az adósságrendezésre. Ezzel a tartozásaikat május 31-ig kell rendezniük a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az adóssággal kapcsolatban elmondta, hogy a kintlévőség nagy része az orvostechnikai beszállítók felé irányul. A probléma pedig az, hogy a kifizetetlen közüzemi tartozások aránya is óriási. Csak az államháztartásban 22 milliárd forint volt ez a szám március végén. Az adósság 90 százaléka a Belügyminisztériumnál van, azaz az egészségügyben. A kórházkonszolidációt tartalmazó rendelet nem tér ki arra, hogy közüzemi számlákat nem lehet rendezni a közel 64 milliárd forintos tételből. A kórházi eszközbeszállítók így joggal tartanak attól, hogy újfent nem őket fizetik ki majd először. Holott az év végén leszállított eszközök sincsenek még kifizetve.

„A jelenlegi adósságrendezés azért még nem oldja meg a problémát és ez nem lesz elegendő.” – mondta el Rádai Tamás az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója. Hozzátette, hogy alapvetően nagy szükség volt a kórházkonszolidációra, így pozitív, hogy forrást csoportosítanak át az adósságok rendezésére. Azonban ez a félig tele pohár esete. A probléma, ahogy fent is írtuk ezzel nem lesz megoldva.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés