ACNEWS

AIDS-gyógyszerekkel csábítják a frontra az orosz elítélteket

Hirdetés
Ad image

A hírhedt Wagner zsoldoscsapatban sok HIV-pozitív, egykori elítélt harcol. Az ukrán fogságban elmondták, hogy azzal az ígérettel toborozták őket, hogy a szerződés aláírásáért cserébe AIDS-gyógyszereket kapnak.

A Wagner-főnök Jevgenyij Prigozsin által a börtönben beszervezett zsoldosok elmondták, hogy AIDS elleni gyógyszert ígértek nekik a fronton való bevetésért.

A HIV, a hepatitis C és a tuberkulózis (TBC) nagyon gyakori az orosz büntetőtelepeken. A foglyokat és családtagjaikat segítő „Oroszország a rácsok mögött” segélyszervezet alapítója, Olga Romanova kijelentette, hogy az orosz foglyok mintegy tíz százaléka HIV-fertőzött. Az oroszországi börtönlakók körülbelül egyharmada állítólag a fent felsorolt fertőző betegségek legalább egyikének hordozója.

Az ukrán hadsereg számos elfogott orosz harcoson fehér vagy piros gumikarkötőt talált. Ezek arra szolgálnak, hogy jelezzék, hogy az illető szenved valamelyik betegségben. A Wagner zsoldosok a frontra vezénylésük során is viselték ezt a jelölést, hogy sérülés esetén helyes ellátást kapjanak. Az ukrán hírszerzés szerint a börtönökben toborzott orosz katonák mintegy 20 százaléka HIV-pozitív.

Egy 37 éves Timur nevű férfit például tíz év börtönre ítéltek kábítószer-kereskedelem miatt. A büntetőtelep orvosai csak olyan gyógyszert adtak neki, amely nem volt hatékony a vírus ellen. Mivel a férfi feltételezte, hogy megfelelő kezelés nélkül nem fogja túlélni a rácsok mögött töltött tíz évet, 2022 decemberében hat hónapos szerződést kötött a Wagner zsoldoscsapattal. Cserébe hatékony készítményeket kapott, és a határidő lejárta után kegyelmet.

„Tudtam, hogy vagy gyors, vagy lassú halál vár rám. Én a gyorsat választottam” – idézi a férfit a krone.at.

Elmondása szerint nem volt katonai tapasztalata, és két hétig képezték ki, mielőtt a frontra ment. A harci műveletekhez kapott egy Kalasnyikovot, 120 lőszert, egy golyóálló mellényt és egy sisakot. Arról is beszámolt, hogy sokszor megfenyegették a parancsnokok: „Ha megpróbálod elhagyni a harcteret, lelövünk!”.

A 37 éves férfi szerint sok katona már az első napon meghalt, ő maga pedig fogságba esett.

Ruszlan a kábítószer-kereskedelemért kiszabott tizenegy éves büntetéséből egy évet letöltött, és tavaly decemberben csatlakozott a Wagner-csoporthoz. Az ő esetében is a büntetőtelepen kapott gyógyszerek nem nyomták el a vírust. Elmondása szerint a harcok sújtotta ukrajnai Bachmut városában végzett küldetése során fogságba esett.

„Üdvözlöm Prigozsin magánhadseregének politikáját. Hiszen a börtönben biztosan belehaltam volna az AIDS-be” – fejezte ki meggyőződését.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés