ACNEWS

2024. July 03.   |   Kornél, Soma napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kiürítik a börtönöket az ukránok

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az ukrán elítélteknek felajánlják a szabadságukat az orosz megszállók elleni háborúban végzett szolgálatukért cserébe.
Hirdetés
Ad image

Azok az elítéltek, akik nemi erőszakért, két vagy több ember meggyilkolásáért vagy Ukrajna nemzetbiztonsága elleni bűncselekményekért ülnek börtönben, nem részesülnek az ajánlatból. De ha „csak” egy embert öltek meg, simán bekerülhetnek a hadseregbe.

Az Associated Press újságírói ellátogattak egy délkelet-ukrajnai vidéki büntetőtelepre. Végignézték, ahogy több elítélt összegyűlt egy szögesdrótkerítés mellett, hogy meghallgassák, amint egy katonai toborzó felajánlja nekik a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét.

„Véget vethetsz ennek, és új életet kezdhetsz. A legfontosabb az akaratod, mert a hazát fogod védeni. Nem fog sikerülni 50%-kal, 100%-ot kell adnod magadból, akár 150%-ot is” – mondta a toborzó.

Mindez akkor történik, amikor Ukrajna kibővíti katonai behívási határait, hogy megbirkózzon a növekvő veszteségekkel, a harctéri hiányokkal és a frontkatonák pihenésének szükségességével. A toborzási erőfeszítések ezért most először az ország börtönlakói felé fordulnak.

A fogvatartottak egy interjú, orvosi vizsgálat és az ítéletük felülvizsgálata után kaphatnak feltételes szabadlábra helyezést – írja a SkyNews.

Miután átvilágították őket, a feltételesen szabadlábra helyezett elítélteket táborokba küldik az alapkiképzésre, ahol megtanulják a fegyverek kezelését és más harci alapismereteket, mielőtt csatlakoznának egységeikhez.

Már több mint 3000 foglyot engedtek feltételesen szabadlábra és osztottak be katonai egységekbe, miután a parlament a múlt hónapban egy ellentmondásos mozgósítási törvényjavaslatban jóváhagyta az ilyen toborzást. Az igazságügyi minisztérium becslései szerint még mintegy 27 000 elítélt vehet részt az új programban.

Az ukrán tisztviselők igyekeznek különbséget tenni a saját programjuk és az orosz változat között, amelynek során több ezer elítélt csatlakozott a hírhedt Wagner zsoldoscsoporthoz. Ezeket az elítélteket, akikből katonák lettek, tömegesen küldték a legbrutálisabb harcokba, az ukrán program célja azonban az, hogy a rabokat integrálják a rendes frontvonalbeli egységekbe. A kormány által az EU-hoz eljuttatott adatok szerint az ország börtönlakossága mintegy 42 000 fő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés