ACNEWS

Aknamezőre küldte 9 éves kisfiát a Horvátországban nyaraló apa

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával.
Hirdetés
Ad image

Egy 46 éves cseh férfi és családja nyaralni ment Horvátországba, aminek keretében ellátogattak Knin környékére is. A jól látható horvát és angol nyelvű tiltások ellenére félreálltak az út mellett és besétáltak egy aknamezőre. A 9 éves kisfiú talált is egy robbanószerkezetet, amit apukája segítségével betettek az autójukba. Nem sokkal később azonban az autó meghibásodott, így újfent félre kellett állniuk az út szélére. A gyerek pedig kivette a robbanószerkezetet, ami abban a pillanatban aktiválódott.

A robbanás következtében a gyerek a helyszínen életét vesztette. Két nő súlyosan, egy férfi pedig könnyebben megsérült. A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben. A helyszínen talált maradványokat szakértői vizsgálatra Zágrábba küldték, hogy megállapítsák a robbanótest típusát és aktiválódásának lehetséges okát.

Az apa ellen vádat emeltek, és bíróság elé állítják – számolt be az MTI. A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében dúló délszláv polgárháborúból visszamaradt aknagyanús területek nagy részét már megtisztították. Még 4 megyében – 22 város és járás területén – mintegy 82 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni, és 9800 aknát kell hatástalanítani. Nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a délszláv háború alatt.

Az ország területén jelenleg is 3600 tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre. Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák gyártását, kereskedelmét és telepítését. Valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és az aknamezők felszámolását. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés