ACNEWS

Állatokban mutálódhat tovább a koronavírus

Kutyák, macskák, tigrisek, pumák és gorillák is megbetegedtek a COVID-19-től.

Hirdetés
Ad image

Kutyák, macskák, tigrisek, pumák és gorillák is megbetegedtek a COVID-19-től.

Szarvasokat vizsgáltak kutatók, a vírus terjedési sebessége rendkívül nagy volt. Az eredmények kapcsán feltételezhető, hogy más fajokban is hasonlóan képes lehet terjedni a koronavírus, ami nehézzé teheti visszaszorítását nemcsak az állatok, hanem az emberek körében is, hiszen ha ott „menedéket talál”, mutálódhat és visszatérhet az emberek közé.

Az Egyesült Államokban, Iowában vettek mintát szarvasoktól kilenc hónapon keresztül rendszeresen: az összes vizsgált állat mintegy egyharmada volt az aktív fertőzés státuszában. November és január közt, a csúcson a levett minták nyolcvan százaléka volt pozitív.

A kutatás korábbi eredményekre alapozott: azok szerint más amerikai államokban a szarvasok egyharmada ki volt téve a vírusnak, más abban, hogy az aktív fertőzések magas arányát mutatja, amelyek sokkal rövidebb ideig tartanak, írja a The Guardian cikke alapján az infóstart.

Az állatok megbetegedésének eredete az emberről rájuk terjedt megbetegedés lehetett, és valószínűleg ezt követően kezdett el terjedni a populációban.

A tudományos világot nagyjából minden, amit a szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmányban foglaltatik, sokkolta. Az ismert tény volt, hogy a szavasok is elkaphatják a betegséget, de az, hogy volt olyan időszak, amikor ötből négy szarvas volt fertőzött, meglepő. Az is hasonlóan érdekes, hogy ennyire egyértelműen emberre vezethető vissza az első megbetegedés.

Vivek Kapur, a Penn State mikrobiológia professzora és a tanulmány társszerzője szerint amennyiben a vadon élő populációkhoz jut el így a SARS-CoV-2, akkor futótűzként fog terjedni a feltételezések szerint.

Az Észak-Amerikában nagy számban előforduló szarvasok, amelyek a vadászok kedvelt célpontjai, rendkívül fogékonyak a SARS-CoV-2-re, eldobott élelem legelésével, szennyezett szennyvíz ivásával vagy olyan aljnövényzetben való szimatolással fertőződhetnek meg, ahol egy ember korábban könnyített magán. Úgy is megfertőződhetnek, hogy az emberrel soha nem is találkoztak szemtől-szembe.

Az eredmények kapcsán feltételezhetjük azt is, hogy más fajokban is hasonlóan képes lehet terjedni a koronavírus, ami nehézzé teheti visszaszorítását.

Világszerte jelentettek megbetegedéseket macskáknál, kutyáknál, menyéteknél, görényeknél, nyesteknél, oroszlánoknál, tigriseknél, pumáknál és gorilláknál.

A denveri állatkertben nemrégiben pozitív lett több hiéna tesztje, ez volt az első megerősített eset ezeknél az állatoknál.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés