ACNEWS

Allergiás a parlagfűre? Akkor könnyen lehet, hogy a görögdinnyére is

Az AcNews Dr. Nékám Kristóf immunológus, allergológust kérdezte a keresztallergiáról.

Hirdetés
Ad image

Az AcNews Dr. Nékám Kristóf immunológus, allergológust kérdezte a keresztallergiáról.

Elérkezett a jó idő, a gyümölcsök szezonja, a legtöbben jó ízzel fogyasztjuk a vitamindús terméseket, azonban egyre többen szenvednek gyümölcsallergiában. Az esetek többségében pedig nem pusztán csak erről van szó, ugyanis a hasonló szerkezetű gyümölcsök ugyanazt az allergiás reakciót váltják ki, mint a szintén hasonló szerkezetű növények pollenjei, de a csak kismértékben eltérő kémiájú vegyszerekkel sem árt, ha vigyáznunk.

Fotó: Pixabay

„A lényeg az, hogy a természetben nagyon sok majdnem ugyanolyan szerkezet van, ezek csak kismértékben különböznek egymástól, noha teljesen másféle funkciót töltenek be, de mivel hasonlóak, azért ezt a szervezet egyformának ismerheti fel. A legtipikusabb példa erre, ha az ember a parlagfűpollenre érzékeny, akkor nagy eséllyel a görögdinnyére is az. Ez a fajta keresztallergia korábban ismeretlen volt” – magyarázta a jelenséget az AcNewsnak a szakember, aki azt is elmondta, hogy szerencsére már hatalmas allergén adatbázisok vannak a hasonló összetételű anyagokról, így ha valaki allergiás tüneteket tapasztal, nem árt, ha utánajár, hogy keresztallergiáról van-e szó.

„Nagyon bölcsen jár el az, aki akkor, amikor észreveszi, hogy valamire érzékeny, elmegy az orvoshoz, és elmondja, hogy milyen tünetei alakultak ki többször fogyasztás, vagy belégzés során. Ezek ugyanis lehetnek keresztreakciók, és akkor érdemes minden azzal az anyaggal keresztreagáló másik fehérjét is elkerülni, ezeket pedig teljes biztonsággal meg tudja mondani a táblázat alapján az orvos” – zárta a mondandóját az egyetemi tanár, aki végül arra is kitért, hogy sajnos egyre többen szenvednek keresztallergiás tünetektől.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés