A húsvéti időszak a gyermekek számára leginkább a csokinyuszikról és a színes cukortojásokról szól – kevesebb szó esik a vallási üzenetről, annál több az édesség okozta örömökről. A szülőknek azonban nemcsak a cukorfogyasztás miatt érdemes résen lenniük, hanem a csokoládé koffeintartalma miatt is. Különösen, ha étcsokoládéról van szó. A magasabb kakaótartalmú étcsokoládék ugyanis koffeint is tartalmaznak, ami kisgyermekeknél alvászavart, nyugtalanságot vagy magas vérnyomást okozhat – írja a Heute.
A Német Kockázatértékelési Intézet adatai szerint egy 28 grammos étcsokoládé – amely 60–70%-os kakaótartalommal bír – nagyjából 24 milligramm koffeint tartalmazhat. Ez a mennyiség körülbelül egy negyed csésze kávé vagy egy bögre fekete tea koffeintartalmának felel meg.
„Az étcsokoládé koffeintartalma a kakaó arányától függően változik” – mondta el Nadia Leuenberger táplálkozási szakértő. Majd hozzátette: bár a kisebb mennyiség általában nem okoz gondot a gyermekeknél, egy nagyobb adag már kellemetlen tüneteket is kiválthat. A túlzott koffeinbevitel a kisgyermekeknél ugyanis alvászavarokat, fokozott nyugtalanságot, szapora szívverést vagy akár magas vérnyomást is eredményezhet. Ezért fontos a mértékletesség.
A Svájci Táplálkozástudományi Társaság állásfoglalása szerint a gyermekek napi energiabevitelének legfeljebb tíz százaléka származhat édességekből, például csokoládéból. Ez kisgyermekek esetében legfeljebb 10–15 gramm étcsokoládét jelenthet – vagyis csupán a csokinyúl fülét.
A mértékletesség és az időzítés azonban segíthet elkerülni a kellemetlen mellékhatásokat – legyen szó koffein okozta nyugtalanságról vagy cukor miatti fogproblémákról.