ACNEWS

Amerika bosszúja: korlátozza a magyarok vízummentes beutazását

Udvariatlan és barátságtalan ez az amerikai döntés Fotó: Pixabay
Udvariatlan és barátságtalan ez az amerikai döntés Fotó: Pixabay
40 országból csak a magyarokat érinti a biztonsági okokra hivatkozó,példátlanul barátságtalan amerikai lépés.
Hirdetés
Ad image

Köztudott tény, hogy az USA jelenlegi vezetése nem igazán szimpatizál a jelenlegi magyar kormány politikájával. Nem úgy, mint az Egyesült Amerikai Államok korábbi elnöke, Donald Trump, aki viszont kedvelt minket.

Ez azonban nem vigasztalja azokat a magyarokat, akik mától turisztikai vagy üzleti céllal utaznának az USA-ba. Ugyanis keddtől a korábbi gyakorlat helyett az útleveleik úgynevezett ESTA érvényessége (elektronikus utazási engedély) két évről egy évre csökkent. És csak egyszeri használatra lesz érvényes.

A döntést az USA a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági okokra hivatkozva vezette be. Ugyanakkor az intézkedés az ESTA programban résztvevő 40 országból csak Magyarországot érinti.

A feltűnően udvariatlan lépésnek állítólag voltak előzményei. Erről David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete meghökkentő magyarázattal szolgált a Politiconak. Eszerint Magyarország 100 ezres nagyságrendben állított ki útlevelet az egyszerűsített honosítási program részeként, szigorú ellenőrzés nélkül.

Pressman állítja, a problémát évekkel korábban jelezték a magyar kormánynak, de az nem tett érdemi lépéseket az ügyben – írta a Blikk.

Az AcNews megtudta: a Magyarországgal szembeni amerikai vízumkorlátozás ügye Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára asztalára került.

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!” – reagált a Belügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés