ACNEWS

Amerika kirúgatta az ukrán hadsereg szóvivőjét

Fotó: youtube-képernyőkép
Fotó: youtube-képernyőkép
Cirilló őrmester halállistára helyezett több amerikai republikánus politikust is.
Hirdetés
Ad image

Elege lett egy amerikai szenátornak: az ukránok kirúgták transznemű amerikai szóvivőjüket, amiért világszerte merényletekkel fenyegetőzött a “Kreml propagandistái” ellen. Sarah Ashton-Cirillo fenyegetése felkeltette JD Vance amerikai szenátor figyelmét. Arra kérte Joe Biden elnök kormányát, hogy magyarázza meg, finanszírozza-e ezt a tartalmat.

“Ashton-Cirillo elmúlt napokban tett kijelentéseit nem hagyta jóvá sem a Területi Védelmi Erők, sem az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága” – közölte az Ukrán Területi Védelmi Erők szerdán az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében.

 “Sarah Ashton-Cirillo őrmestert azonnali hatállyal felfüggesztjük” – írták szerdán az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében. Hozzátéve, hogy a transz ellen viselkedése miatt hivatalos vizsgálatot indítanak.

Ashton-Cirillo biológus, aki az Egyesült Államokban a Demokrata Párt aktivistájaként dolgozott, mielőtt az orosz katonai művelet tavalyi kezdete után Ukrajnába költözött. Augusztusban alkalmazták a Területi Védelmi Erők angol nyelvű szóvivőjeként, ami az a LMBTQ-párti nyugati közönséget célozta meg.

Múlt héten Ashton-Cirillo figyelmeztetett, hogy “a Kreml egyik kedvenc propagandistája” “meg fog fizetni a bűneiért”. Sőt, kijelentette, hogy “Oroszország háborús bűnös propagandistáit mind levadásszák, és igazságot szolgáltatnak”. Ashton-Cirillo nem nevezett meg konkrét célpontokat, és nem részletezte, hogy milyen “igazságszolgáltatás” fog történni.

A bizarr videót az Egyesült Államokban Jack Posobiec konzervatív szakértő hozta nyilvánosságra. Miután Ashton-Cirillo videójáról tweetelt, és ezért Posobiec állítólag felkerült Ukrajna hírhedt “Mirotvorec” halállistájára.

JD Vance republikánus szenátor múlt pénteken figyelt fel a videóra. Levelet írt Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, Lloyd Austin védelmi miniszternek és Avril Haines nemzeti hírszerzési igazgatónak. Ebben arra kérte a három tisztviselőt, hogy magyarázzák meg, hogy Ashton-Cirillót “amerikai forrásokból finanszírozzák-e”, vagy korábban az amerikai hírszerzésnek dolgozott-e.

“Aggódom, hogy amerikai forrásokkal támogathatják az erőszakot vagy az erőszakkal való fenyegetést emberek ellen azért, mert kimondják a véleményüket” – írta Vance. Rámutaott, hogy “Amerika Ukrajnában folytatott következetlen politikájának minden kritikusát propagandistának rágalmazzák, beleértve több elnökjelöltet és amerikai újságírót”.

Ashton-Cirillo hétfőn reagált, kijelentve: “Csak három csoportnak tartozom felelősséggel: az ukrán parancsnokaimnak, az ukrán népnek és az amerikai adófizetőknek”.

Az ukránok szerdai közleményükben azt írták: “Ukrajna védelmi erői szigorúan betartják a nemzetközi humanitárius jog normáit” – olvasható az Orosz Hírek oldalon. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés