ACNEWS

Amerikai abszurd: Trump börtönből is irányíthatná az Államokat

Mint reggeli elemzésünkben megírtuk, Donald Trump vád alá helyezése nem akadálya elnökjelöltségének - vélik szakértők. Erre történelmi precedensek is vannak.

Hirdetés
Ad image

Mint reggeli elemzésünkben megírtuk, Donald Trump vád alá helyezése nem akadálya elnökjelöltségének – vélik szakértők. Erre történelmi precedensek is vannak.

Az Egyesült Államok történetében először fordul elő, hogy egy volt elnök ellen vádat emelnek egy állítólagos bűncselekmény miatt.

Ez  Donald Trump elnökjelöltségének a végét jelentené?

Távolról sem.

A szakértők szerint a vádemelés nem akadálya a jelöltségnek – ahogyan az elítélés vagy akár a börtönbüntetés sem. Alan Dershowitz (84), az Egyesült Államok egyik legismertebb büntetőjogi védőügyvédje számára például egyértelmű, hogy Trump kormányozhatna a börtönből.

Egy pillantás a történelemre: ahhoz, hogy az USA-ban elnökjelöltként indulhassanak, három feltételnek kell teljesülnie. Az illetőnek az USA-ban kellett születnie, legalább 35 évesnek kell lennie, és 14 éve az USA-ban lakik. Csak ennyi.

Ezeknek a feltételeknek megfelelt például az a szocialista Eugene V. Debs is, aki 1920-ban börtönbüntetését töltötte az első világháború elleni tiltakozása miatt, és elnökjelöltként indulva a börtöncellájából kampányolt – és több mint 900 000 szavazatot kapott.

„Nincsenek formális akadályai annak, hogy egy bűnöző elnöki tisztséget töltsön be” – mondta Michael C. Dorf alkotmányjogász a Redaktionsnetzwerk Deutschlandnak. Hogy ez a gyakorlatban hogyan nézne ki, az egy másik kérdés.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés