ACNEWS

Amerikai ultimátumot adott Izraelnek

Gáza. Fotó: YouTube/7NEWS Australia
Gáza. Fotó: YouTube/7NEWS Australia
December végéig be kell fejezni a gázai háborút. Mindeközben Izrael megkezdte a Hamász alagutak elárasztását.
Hirdetés
Ad image

Az amerikai kormány minden segítséget megad Izraelnek, hogy megsemmisítse a Hamászt, de a hadműveleteknek év végéig be kell fejeződniük, mert a lakosság szenvedése tűrhetetlen. Ezt szabták feltételül.

Izrael részben behódolt: a polgári lakosságot fenyegető közvetlen életveszély december végére megszűnhet. De a hadműveletek stratégiai befejezését a jövő év január közepe-vége felé tervezik. Ám amíg Gáza politikai sora el nem dől – megmarad a katonai jelenlét.

Washington szerint a nagy inváziót Újévre le lehet zárni.

A Hamász katonai infrastruktúrjája 2023 végéig felszámolható, legalábbis ezt jelzik a most folyó intenzív hadműveletek Dél-Gázában. Vagyis a terrorszervezet katonai hardvereit, támaszpontjait, bunkereit, alagútjait és fegyverraktárait el lehet pusztítani vagy semlegesíteni egy hónap alatt.

Az amerikai felszólításra Izrael azzal válaszol, hogy nem lehet pontosan megjósolni, hogy a Hamásznak hány fegyverese marad meg Gázában elrejtőzve. A civilek közé vegyülve, és milyen területi csoportosításokban. Ezért az IDF valószínűleg kénytelen lesz korlátozott akciókkal, azaz nem kinetikus csapásokkal (bombázás) tovább folytatni az átfésülő hadjáratot.

A Hamász bonyolult alagútrendszerének  teljes felszámolását, ezek elárasztását a tengerből átszivattyúzott vízzel már megkezdték. Kérdés, mi lesz az esetlegesen az alagútrendszerben fogva tartott izraeli túszok sorsa – és ez milyen érzéseket vált ki a lakosságában.

„Legfeljebb egy hónap a szakadék köztünk és az amerikai időterv között – semmi olyan, amit ne lehetne feloldani” – mondta neve elhallgatását kérő, magas rangú izraeli diplomáciai forrás: „Ha Blinken [amerikai] külügyminiszter január 1-jét jelöli meg a gázai hadművelet befejezésének preferált céldátumaként, akkor Izrael január végét szeretné céldátumként. Nem lesz probléma ezt áthidalni. vagy a hónap közepében megállapodni”  

Izrael hadművelete komoly aggodalmat kelt Washingtonban az bekövetkezett nagyszámú civil áldozat és a palesztin lakosok tömeges kitelepítése miatt. Százezrek kényszerültek elköltözni otthonaikból Gáza északi részéről Izrael inváziójának első szakaszában, hogy megszabadítsák az utat a Hamász elleni hadműveletek előtt. De most ismét kénytelenek átköltözni ideiglenes menedékhelyeikről, ahogy Izrael dél felé mozdul.

Izrael erre megerősítette, hogy Gáza természetesen a gázaiak otthona, amit sem véglegesen megszállni, sem magába olvasztani nem kíván – írja az Euronews

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés