Álnéven kezeltette rákos megbetegedését az elfogott maffiavezér

Polesz Anita 2023.01.17. Amiről beszélnek

Álnéven kezeltette rákos megbetegedését az elfogott maffiavezér

Harmincötezer eurót érő svájci karórát viselt letartóztatásakor Matteo Messina Denaro a szicíliai Cosa Nostra maffiaszervezet főnöke, akit egy kiemelt biztonságú börtönbe szállítottak a palermói ügyészség hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint.

Cba - cikk közötti

Hatalmas érdeklődés kísérte a Matteo Messina Denaro elfogását koordináló palermói ügyészcsoport tájékoztatóját a helyi csendőrségi parancsnokság épületében, amelyet az olasz televíziók, rádiók és internetes portálok is élőben közvetítettek.


Maurizio De Lucia palermói államügyész hangsúlyozta, hogy Matteo Messina Denaro letartóztatásával "az Olasz Köztársaság részlegesen ugyan, de lerója adósságát a maffia áldozatai iránt". Úgy vélte, hogy egy ennyire veszélyes bűnöző elfogása erőszak és bilincselés nélkül demokratikus országra utal.
   

Megjegyezte, betegsége ellenére Matteo Messina Denaro letartóztatása első óráiban nem nyújtott olyan benyomást, miszerint egészségi állapota összeegyeztethetetlen lenne a börtönnel. Kiemelte, hogy a maffiavezér elfogása nem jelenti a bűnszervezet legyőzését.
   

A helyettes-államügyész Paolo Guido hozzátette, hogy a letartóztatás pillanatában a maffiavezér luxuscikkeket viselt, példaként említette a 35 ezer eurót érő karórát, melyet egy ismert svájci márka személyre szabva gyárt a megrendelőknek.


 A sajtókonferencián feltárták Matteo Messina Denaro elfogásának néhány részletét, melyek szerint a hosszú nyomozás az utolsó három napban gyorsult fel, miután bizonyossá vált, hogy a bűnöző Palermo onkológiai klinikájára készül kemoterápiás kezelésre.  
   

Matteo Messina Denaro családtagjai és közeli emberei telefonjait hónapok óta szünet nélkül lehallgatták: a személyek tisztában voltak ezzel, ezért megpróbáltak egymással rejtjelesen beszélni, de azt nem tudták eltitkolni, hogy a maffiavezér beteg és kórházi kezelésre szorul. Ez jelentett fordulatot, mivel a hatóságok nekiláttak ellenőrizni a rákos betegséggel kezelt, hasonló korú férfi betegeket: így akadtak rá egy Andrea Bonafede nevű betegre, aki az utóbbi két évben hat alkalommal is megfordult a palermói La Maddalena klinikán. Az igazi Bonafede azonban mint kiderült nem volt beteg, a nevét viselő személy pedig megfelelt a Matteo Messina Denaróról készített fantomképeknek.
   

A klinika épületét és környékét a csendőrség speciális egysége (Ros) már hétfő kora reggel hermetikusan lezárta: a közölt videofelvételek szerint Matteo Messina Denarót a klinikához közeli egyik utcában, egy bár küszöbén vették őrizetbe.
   

Egy csendőr megközelítette, személyazonosságát tudakolva, ő pedig megértve a helyzetet közölte:

"Matteo Messina Denaro vagyok".


A  maffiavezért először a legközelebbi csendőrkaszárnyába vitték, majd onnan Boccadifalco katonai repülőterére, ahonnan az egyik legmagasabb biztonsági fokozatú börtönbe szállították. Tartózkodási helyét nem közölték. Őrizetbe vették a Matteo Messina Denarót a klinikáig kocsival elkísérő Giovani Luppinót is.
   

A hatósági beszámolók szerint a klinika vezetőségének nem volt tudomása a csendőrségi akcióról, a személyzet ellenőrzése folyamatban van. Lefoglalták a Matteo Messina Denaróra vonatkozó teljes klinikai dokumentációt, mely szerint az emésztőrendszert érintő Crohn-betegségben szenved, a szicíliai Marsala városában vastagbél műtéten esett át, majd a palermói klinikán májműtéten. Utóbbi beavatkozást a Covid-19 időszakában hajtották végre, amikor csak a sürgős műtéteket végezték. Álnévvel három védőoltást is kapott a Sars-Cov2 vírus ellen.
   

Teo Luzi csendőrparancsnok elmondta, hogy a maffiavezért "hagyományos" nyomozási eszközökkel, az úgynevezett dalla Chiesa-módszerrel fogták el, amelyet az 1982-ben maffiamerényletben meggyilkolt Carlo Alberto dalla Chiesa csendőrtábornok alkalmazott, és a legszélesebb adatgyűjtést jelenti az utcákon hallott információktól kezdve a telefonhívások lehallgatásán át a közigazgatási adatbank átfésüléséig. Elmondták, hogy a hatósági munka még a karácsonyi ünnepek alatt sem állt le.
   

A számítások szerint a maffiavezér vagyona közel 13 millió eurót tehet ki, ami nem soknak számít az utóbbi évtizedekben a nevéhez köthető és a hatóságok lefoglalta ingatlanok, vállalkozások értékéhez képest, amely megközelítette a négymilliárdot.  
   

A letartóztatás jelentőségét bizonyította, hogy hétfőn Giorgia Meloni miniszterelnök is Palermóba sietett, ahol lerótta kegyeletét az 1992-ben maffiamerényletben meggyilkolt ügyész Giovanni Falcone és a bíró Pietro Borsellino emlékműve előtt. Az Olasz Köztársaság szép napjáról beszélt a szicíliai Sergio Mattarella államfő, akinek politikus fivére 1980-ban lett maffiagyilkosság áldozata.  
   

Matteo Messina Denarót utolsóként sikerült letartóztatni az olasz állam és a Cosa Nostra között 1992-ben és 1993-ban tetőzött harc maffiavezérei közül.      Az utóbbi harminc évben védelem alatt élő Antonino Di Matteo szicíliai államügyész nyilatkozata szerint, ha Matteo Messina Denaro "együttműködik, az államnak készen kell állnia meghallgatnia az igazságot". Arra utalt, hogy a maffiafőnök megnevezhetné az ügyészgyilkosságok elrendelőit. Hozzátette: a harminc éves bujkálás arra utal, hogy Messina Denaro "túl sokáig élvezett védelmet a legmagasabb köröktől".
   

Salvatore Borsellino, a meggyilkolt bíró testvére, úgy látta, Matteo Messina Denaro elfogása nem véletlen, a maffia átadta megöregedett és beteg vezérét, hogy újabbakkal helyettesítse.    

MTI


 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kész horror: 2 és fél millióért árulnak egy spártai Trabantot

Virág Márton 2023.04.01.
Egy vagyonért válna meg gazdája a Honecker bosszújaként ismert kisautótól.

Lazán üzent Ferenc pápa: „Még élek!”

Virág Márton 2023.04.01.
Kiengedték Ferenc pápát a kórházból, már viccelődni is van kedve.

Tóth Andi tisztába tette: tűrök kussban, de én szakítottam

Kiss Nikolett 2023.03.31.
A 24 óráig elérhető Instagram-sztorijában magyarázta el az énekesnő, mi az igazság.

Huppsz

Reviczky Gábor kanabiszolajjal gyógyítja végzetes betegségét

Kiss Nikolett 2023.03.31.
A Nemzet Művésze egy sikeres műtéten már túl van, ám elutasította a kemoterápiát.

Szakít eddigi életével Istenes Bence és Csobot Adél

Kiss Nikolett 2023.03.31.
Mint mondták, egy életre szóló kaland vár rájuk, miután úgy döntöttek, eldobják maguktól a nyüzsgő városi életet és egy vidéki házba költöznek.

Váratlan fordulat Gwyneth Patrow cserbenhagyásos ügyében

Pataki József 2023.03.31.
A színésznő egy idős úrral viaskodott egy síelési baleset ügyében a bíróságon. Végül a vádlóból lett a vádlott.
mbvk 3
mbvk 4
MBVK 2

AC News

Verstappené az időmérő, Alonso-Hamilton párharc a második sorban

Virág Márton 2023.04.01.
Izgalmas lesz a vasárnapi Forma-1-es futam.

NyusziSTOP-ért könyörögnek az állatvédők

AC News 2023.03.31.
Húsvét előtt egy héttel már tiltakoznak az állatvédők az ünnepi kedvességnek szánt, majd pár nap után után kidobott nyuszik és kiscsibék ajándékozása ellen.

Sopronban is megijedtek az osztrák földrengéstől

AC News 2023.03.31.
Megmozdult a föld s riadalmat okozott Sopronban is, igaz nem annyira, mint a szomszédos Ausztriában,

Sziréna

Rémálom Kecskeméten: szamurájkardos rablók verték félholtra

Virág Márton 2023.04.01.
Vádat emeltek a két emberrabló ellen, évekre rács mögé kerülnek.

Lángcsóvákkal riogat a német farkasember – nem tudják elkapni

Kiss Nikolett 2023.03.31.
Egy őrült férfi farkasbőrbe bújva hozza a szívbajt már öt éve a turistákra.

Két fehérvári hülyegyerek ki akarta siklatni a vonatot

AC News 2023.03.31.
Szerencse, hogy a Székesfehérvár és Szombathely közötti vasútvonalon közlekedő személyszállító vonat mozdonyvezetője felfigyelt a betonelemekre, amiket két fiatal Székesfehérvár külter&uu...
mbvk 4
mbvk 5
MBVK 2

Itthon

A török-magyar barátság megtörhetetlen

Pataki József 2023.03.31.
A bátorságról, a segítőkészségről és az önzetlenségről szóljon a török és magyar barátság következő 100 éve is - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a...

Marad a rezsicsökkentés és emelik a nyugdíjat

Pataki József 2023.03.31.
Az Országgyűlés elfogadta a rezsivédelmi költségvetés módosítását, amely négyszeresére emeli a Rezsivédelmi Alap összegét, ezzel biztosítva, hogy minden magyar család továbbra i...

Magyarország megkerülhetetlen

Pataki József 2023.03.30.
Gazdasági életbiztosítás, hogy Magyarország mára megkerülhetetlenné vált az európai autóiparban, s hazánk éppen azokkal az államokkal versenyez az elektromos akkumulátorgyárakért, ame...

Világ

Amerikai abszurd: Trump börtönből is irányíthatná az Államokat

AC News 2023.03.31.
Mint reggeli elemzésünkben megírtuk, Donald Trump vád alá helyezése nem akadálya elnökjelöltségének - vélik szakértők. Erre történelmi precedensek is vannak.

Videón, ahogy a visszavonuló ukránok gránátot rejtenek a halottak alá (+18)

Pataki József 2023.03.30.
Csak erős idegzetűeknek. Az esetről az Orosz hírek töltötte fel a felvételt az Telegramra.

Ferenc pápa lemondásáról suttognak – kórházban az egyházfő

Pataki József 2023.03.30.
A pápát a súlyos légúti gyulladása napokig az ágyhoz köti.
mbvk 5
mbvk 4
mbvk 3

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Áramot kell termelniük a svájci postásoknak

AC News 2023.04.01.
A svájci posta különös módon segíti alkalmazottait abban, hogy munka közben védjék az egészségüket.

Dráma a határon: 8 menekült meghalt, köztük 2 gyerek

Virág Márton 2023.04.01.
Az egyik tragikus sorsú kisfiú még nem volt hároméves sem.

Orbán leütögeti a sapkát az árakról

AC News 2023.03.31.
De semmi pánik - nem egyszerre, hanem fokozatosan, egyenként…
mbvk 5
mbvk 8
MBVK 1
Remiz uzlethaz - felugro