ACNEWS

A Vöröskereszt figyelmeztet! Kihal az emberiség

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A háborúban használt első atombombát 78 éve dobták le a japán Hirosimára, ahol 50 000 ember égett el élve.
Hirdetés
Ad image

Napjainkban 13 000 olyan nukleáris fegyver létezik, amelyek az emberiség létét veszélyeztetik. Az ukrán orosz háború miatt a fenyegetés valósabb, mint bármikor.

Azoknak a teste, akik túlélnek egy atombomba-támadást, gyakran borzasztóan eltorzul a bombák által keltett hőtől. Az ezt követő öt évben a sugárzás következményei pedig még rengeteg ember halálát okozzák – írja a krone.at.

Jelenleg Oroszország, az USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, India, Pakisztán, Észak-Korea és Izrael rendelkezik atomfegyverrel.

„A jelenleg kilenc ország tulajdonában lévő, körülbelül 13 000 nukleáris fegyver még mindig az egyik legnagyobb és legközvetlenebb egzisztenciális fenyegetést jelenti az emberiség és a Föld számára” – mondta Gerald Schöpfer, az osztrák Vöröskereszt elnöke.

„A fegyverek jelentette fenyegetés az Ukrajna elleni orosz támadás következtében ismét jelentősen megnőtt. Sajnos ismét mindennapossá vált, hogy Oroszország – a világ két legnagyobb nukleáris hatalmának egyike – más államok nukleáris megsemmisítéssel fenyegetőzik” – árulta el Schöpfer.

„A kölcsönös megsemmisítés őrülete ismét mindenütt jelen van az állami retorikában, ezt azonnal meg kell szüntetni! Ezenkívül a nukleáris megsemmisítés veszélye és a nukleáris fegyverek használata sérti az alkalmazandó nemzetközi jogot” – figyelmeztetett Gerald Schöpfer, majd így folytatta: „A Vöröskereszt régóta elkötelezett amellett, hogy minden nukleáris fegyvert megsemmisítsen, mielőtt azok elpusztítanának minket. Ez azért is fontos, mert egy nukleáris robbanás után gyakorlatilag lehetetlen hatékonyan segíteni a több százezer vagy több millió áldozaton. Az egyetlen reális és biztonságos lépés tehát a megelőzés – az atomfegyverek újbóli alkalmazását minden áron meg kell akadályozni!”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés