ACNEWS

Atomerőművet raktak a mobiltelefonba a kínaiak

fotó: betavolttech elem / forrás: instagaram
fotó: betavolttech elem / forrás: instagaram
50 évig tart és rengeteg helyen lehetne alkalmazni a nukleáris meghajtású elemet. Most még nagyon alacsony a teljesítménye.
Hirdetés
Ad image

Kínai kutatók feltaláltak egy olyan akkumulátort, amelyet soha nem kell újratölteni. A mini akkumulátor radioaktív, de teljesen biztonságos. Olyan, mintha egy mini atomerőmű lenne a nadrágzsebedben.

Hasonló akkumulátorokat már régóta használnak, de nem ilyen miniatűr méretben. Az úgynevezett atomenergiával működő izotópos akkumulátorokat tengeralattjárók navigációs jeladóiban, pacemakerekben és mélytengeri kábelekben használják.

Most kínai tudósoknak sikerült a technológiát úgy összezsugorítani, hogy az akkumulátor beleférjen egy érmébe. És 50 évig vagy tovább bírja.

A kínaiak azt remélik, hogy ez egy kisebb forradalmat indít el a szórakoztató elektronikában. Az okostelefonok akkumulátorait soha többé nem kellene újratölteni. A drónok repülhetnének anélkül, hogy le kellene szállniuk. Legalábbis ez az elképzelés.

Az akkumulátor mindössze 100 mikrowattot szolgáltat. Egy mobiltelefon azonban nem mikrowattot, hanem több wattot igényel. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor valószínűleg még túl gyenge ahhoz, hogy energiát szolgáltasson egy okostelefon vagy egy drón számára. A tudósok tisztában vannak ezzel, és már dolgoznak egy olyan változaton, ami 1 wattot tud szolgáltatni – írja a blick.ch.

De itt van a bökkenő: az akkumulátorok nukleáris energiával működnek. Az akkumulátor feltalálói meg vannak győződve arról, hogy megoldottak olyan problémákat, mint a nukleáris biztonság és ellenőrzés, valamint a sugárvédelem. Az akkumulátor burkolatán a „Nem szétszerelhető” felirat szerepel, vagyis az akkumulátort nem szabad szétszedni.

A BV100 nem sérülhet, nem gyulladhat ki és nem robbanhat fel – olvasható a pekingi Betavolt nevű induló vállalkozás honlapján, amely idén tervezi az ilyen 3 voltos akkumulátorok tömeggyártásának megkezdését. Az 1 voltos modell 2025-ben követi majd őket.

A hatalmas élettartam mellett az akkumulátornak szélsőséges plusz és mínusz hőmérsékleten is jól kell működnie. De nemcsak biztonsági gondok merülnek fel. A nukleáris akkumulátorok hosszú élettartama az újrahasznosítással kapcsolatos aggályokat is felvet.

A „South China Morning Post” című hongkongi újság idézi a Betavolt egyik kutatóját: „Tervezzük, hogy minden akkumulátort összegyűjtünk és újrahasznosítunk, miután megkezdtük a termék értékesítését”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés