ACNEWS

Augusztustól nem kötelező a karantén Angliában a két dózissal beoltottaknak közeli kapcsolat fertőződése esetén sem

Jövő hónap közepétől a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával beoltottaknak Angliában nem kell karanténba vonulniuk akkor sem, ha közeli ismerőseik, hozzátartozóik fertőződtek meg - jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Ad image

Jövő hónap közepétől a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával beoltottaknak Angliában nem kell karanténba vonulniuk akkor sem, ha közeli ismerőseik, hozzátartozóik fertőződtek meg – jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter.

Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatóján közölte: az intézkedés augusztus 16-án lép érvénybe. A modellszámítások ugyanis arra vallanak, hogy a nagy-britanniai oltási kampány eredményeként a koronavírus-fertőződésből eredő kockázatok addigra a jelenleginél is alacsonyabbak lesznek.

Nagy-Britanniában – elsősorban a fokozottan fertőzőképes, dominánssá vált delta vírusvariáns terjedése miatt – emelkedik ugyan a naponta kiszűrt új esetek száma, de az adatokból egyértelműen látszik, hogy az oltások jelentősen gyengítették a fertőződések, valamint a súlyos betegségek és halálozások száma közötti kapcsolatot.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti legfrissebb összesítése szerint az elmúlt egy napban 28 773 esetet szűrtek ki országszerte – ez január vége óta a legmagasabb napi fertőzési szám -, és az utóbbi 24 órában 37-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

A szaktárca visszatekintő statisztikái szerint amikor legutóbb, a járvány januári tetőzése idején az új fertőződések napi száma elérte a 28 ezret, naponta hozzávetőleg 500-an haltak meg a Covid-19 betegség miatt.

A járvány legsúlyosabb időszakában, január második felében voltak olyan időszakok, amikor megközelítette a 70 ezret az új fertőzések száma naponta, és ezekben az időszakokban előfordult, hogy egy nap alatt a kór több mint 1800 halálos áldozatát regisztráltak.

A brit kormány épp e héten erősítette meg, hogy a kitűzött időpontban, július 19-én a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét feloldják, azzal együtt is, hogy az előrejelzések a napi fertőződési számok további emelkedését valószínűsítik.

Sajid Javid a BBC rádió keddi hírműsorának nyilatkozva elmondta: várakozása szerint július 19-re a jelenleginek „legalább a kétszeresére”, 50 ezer körülire emelkedhet a naponta azonosított új fertőződések száma, és nem kizárt, hogy a korlátozások enyhítésével a nyár folyamán eléri a 100 ezret a napi esetszám.

Neil Ferguson, a neves londoni Imperial College egyetem járványtan-professzora – akinek vírusterjedési modellszámításait a brit kormány alapvető fontosságú tudományos forrásként használja a járvány elleni stratégia kidolgozásához – ugyanebben a keddi BBC-műsorban elmondta: a korlátozások enyhítésével elvileg akár 150-200 ezerre is emelkedhet a naponta kiszűrt új fertőződések száma, ezzel együtt is azonban indokolt a korlátozások enyhítése, mivel a tömeges oltási kampány eredményeként a halálesetek száma messze elmarad a korábbi járványhullámok idején mért halálozási adatoktól.

Ferguson professzor kijelentette: meglehetősen derűlátóan ítéli meg a továbbiakat, mivel a haláleseteknek a fertőződések számához mért rátája a múltbeli hullámok szintjének nyolcadára-tizedére esett vissza.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint a brit felnőtt lakosság 86,2 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 64,3 százaléknak pedig mindkét adagot beadták.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig, vagyis a korlátozások feloldására kitűzött időpontig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés