ACNEWS

Az alacsony vagy a magas emberek egészségesebbek?

kép: illusztráció / pixabay
kép: illusztráció / pixabay
Több tanulmány is vizsgálta, hogy a betegségeknek közük van-e a testmagassághoz. Meglepő eredmények születtek.
Hirdetés
Ad image

Egy magas embernek több problémája van, mint egy alacsonynak? Melyikük betegszik meg gyakrabban?

Tény, hogy mindannyian sokkal magasabbak vagyunk, mint őseink. 130 évvel ezelőtt a férfiak átlagosan 1,67 méter magasak voltak – manapság csaknem 1,80 méteresek. Tizenkét százalékuk még 1,85-nél is magasabb. A nők 10 centivel magasabbak, mint korábban: magasságuk átlagosan 1,66 méter.

Különféle tanulmányok vizsgálták, hogy magasságunk milyen hatással van az egészségünkre. A Düsseldorfi Egyetemi Kórház csaknem 660 000 beteg adatait értékelte.

Eszerint az alacsony emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek magas vérnyomástól vagy agyvérzéstől.

A magas embereknél a kutatók alacsonyabb zsírsavakat, alacsonyabb LDL-koleszterintet (ami felelős az erek meszesedésében), alacsonyabb glükózszintet és májfehérjéket találtak. Ezek összességükben csökkentik a szívroham kockázatát. Az alacsony nők és férfiak esetében nagyobb volt a szívkoszorúér- betegség kockázata. Plusz tíz centiméteneként ennek a kockázata a nőknél kilenc százalékkal, a férfiaknál 13 százalékkal csökkent. A magasabb nőknél és férfiaknál azonban nagyobb volt a pitvarfibrilláció kockázata.

A szakértők szerint a test növekedéséhez kapcsolódó genetikai tényezők a májban kevesebb zsírt és jobb inzulinérzékenységet eredményeznek. Ezért lehet, hogy a magas embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség. Fontos kockázati tényező azonban továbbra is a túlsúly és a testmozgás hiánya.

A Düsseldorfi Egyetemi Kórházban 780 000 beteg bevonásával végzett vizsgálat is érdekes eredményt hozott: minden tíz centiméterrel alacsonyabb magasság esetén megnő a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Férfiaknál tíz százalékkal, nőknél 15 százalékkal.

Kiderült, hogy a magas emberek gyakrabban szenvednek trombózistól. Minél hosszabbak a végtagok, annál távolabbra kell a vért pumpálni. Ez elősegítheti a trombózis (vérereket szűkítő vérrögök) kialakulását. A tanulmány kimutatta, hogy a trombózis kockázata 23 százalékkal nő az átlag feletti testmagasság minden tíz centiméterével.

Úgy tűnik, hogy a magasabb betegek hajlamosabbak a rákra is. Tanulmányok szerint a nőknél tizenegy százalékkal, a férfiaknál hat százalékkal nő a kockázat plusz tíz centiméterenként. Egy gyakran emlegetett elmélet szerint a magasabb emberek több sejtből állnak. Ez azt jelenti, hogy nagyobb az esélye annak, hogy több olyan degenerált sejtje lesz, amelyek rákot okoznak. Egy másik elmélet szerint minél magasabb egy személy, annál magasabb az IGF-1 (inzulin szerű növekedési faktor) koncentrációja a vérében. Az IGF-1 megnövekedett koncentrációja olyan ráktípusokhoz kapcsolódik, mint a mellrák vagy a vastagbélrák – írja a bild.de.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés