ACNEWS

Az albérlet drága, inkább repülővel jár az egyetemi órákra

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A világon mindenhol az egekbe emelkedtek az albérletárak. Olyannyira, hogy egy diák inkább repked a vizsgáira. Olcsóbban jön ki.
Hirdetés
Ad image

Tim Chen, a vancouveri University of British Columbia egyetem utolsó éves közgazdászhallgatója közel két órát repül a calgaryi otthonából az iskolába és vissza. Mindezt azért, mert a kampusz környékén nem talált megfizethető albérletet. „Arra gondoltam, maradhatnék Calgaryban. Aztán, ha kell, csak ide repülök, ez körülbelül egyórás repülőút. Olyan, mintha buszoznék” – mondta Chen a CTV Newsnak.

Chennek már csak heti két órája van az egyetemen, ezért is tudta ezt az opciót választani. Korábban volt egy albérlete Vancouverben, ezt azonban felbontotta, miután megemelkedtek az albérletárak. „Kb. 2500 dollárt (665 ezer forint) kellett volna fizetnem a bérleti díjért. Úgy éreztem, hogy ez nem lenne életképes megoldás” – mondta a kanadai diák. A számok pedig őt igazolják. Ugyanis a két város között 111 dollárba (30 ezer forint) kerül egy oda-vissza út. Azaz 890 kanadai dollárt (237 ezer forintot) fizet egy hónapban, hogy bejárjon minden órájára.

Azonban nemcsak Észak-Amerikában jelet hatalmas problémát az elszálló albérlet piac. Tegnap számolt be róla az Index, hogy egy budapesti téglalakásban 235 ezer, míg egy nagyobb vidéki városban 168 ezer forint a lakások átlagos havi bérleti díja. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa.

Budapesten tavaly az V. kerületben volt a legdrágább a bérlakás, átlagosan 321 ezer forintot kértek a bérbeadók. A budai és a belvárosi kerületek többsége a 200-250 ezer forint közötti ártartományban mozog: a XII. kerületben 247 ezer, a XIII. kerületben 241 ezer, a XI. kerületben pedig 236 ezer forintos havi bérleti díj a jellemző.

Azaz könnyen lehet, hogy jobban járunk, ha vidékről egy országbérlettel ingázunk az iskola vagy a munka és az otthonunk között. A nagyobb vidéki városokban ugyanis 168 ezer forintos átlagos havi bérleti díj az irányadó. Tavaly is Székesfehérvár volt a legdrágább, a havi lakbér átlag értéke 210 ezer forint volt, ezt Győr követte 190 ezer forinttal. Szegeden, Miskolcon és Debrecenben 2023-ban 145-160 ezer forint volt a bérleti díj havi átlag értéke, ami éves összevetésben 10 százalék alatti növekedést jelent.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés