ACNEWS

Az almatermés fele eladhatatlan a piacon  

Kevés az alma a frisspiacon. Fotó: Unsplash
Kevés az alma a frisspiacon. Fotó: Unsplash
Hirdetés
Ad image

A maradék a feldolgozókba kerülhet…

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG Agri) elemzése szerint a termelési és tárolási költségek emelkedése komoly hatással van az Európai Unió almapiacára, ezek következményeként pedig kevesebb alma került a tárolókba, és rekordmennyiséget dolgoztak fel lének és sűrítménynek. A DG Agri becslései szerint az EU almatermése a 2022/23-as idényben 12,2 millió tonna körül alakul, tekintettel arra, hogy a legnagyobb kieső tételt, a szokásosnál kisebb francia termést kompenzálta a nagyobb lengyel és olasz leszüretelt mennyiség – írja a Világgazdaság.

Szakértői becslés szerint idén 5,8 millió tonna almát értékesítenek frisspiaci termékként, míg 5,7 millió tonna feldolgozásra megy. Mint ahogy a portál is írja, az ipari feldolgozásra alkalmas gyümölcs bővebb kínálata és az almalé-sűrítménygyártás felpörgése azt is jelenti, hogy az EU pozitív külkereskedelmi mérleggel zár majd az almalé-sűrítmény és az almalé termékkategóriákban, valamint idén rekordszintet érhet el a feldolgozott almatermékek fejenkénti fogyasztása is, ami egy főre vetítve elérheti az évi 11,5 kilogrammot.

Az uniós export üteme pedig a következő hónapokban várhatóan lassulni fog, aminek az az oka, hogy késő tavasszal és nyáron már korlátozottabb az étkezési alma kínálata, ugyanakkor a déli félteke országaiból az import növekedése várható.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés