ACNEWS

2024. September 18.   |   Diána napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Az árvíz nem fog rekordot dönteni Budapesten

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy várhatóan fél méterrel a 2013-as szint alatt lesz a tetőzés.
Hirdetés
Ad image

Siklós Gabriella az Indexnek beszélt az árvízhelyzet jelenlegi állapotáról és a várható eseményekről. A szóvivő elmondta, hogy bár az éjjel nem történt semmi változás, a Lajta mentén tovább folyik a munka. A folyóba ugyanis ilyen mennyiségű víz még nem érkezett, ráadásul kicsit máshogy is viselkedik, mint a megszokott. Az osztrák területen hol kifolyik, hol visszahúzódik a medrébe. „Úgy tűnik, mintha kicsit lassult volna az árhullám levonulása, azonban ezt megfeszített munkával figyelik a szakemberek a nap 24 órájában, és minden elő van készítve ahhoz, a szükségtározót esetlegesen megnyissuk” – tette hozzá a szóvivő.

Siklós Gabriella kitért arra is, hogy a víztömeg jelenleg a Szigetköznél tornyosul, ahol a vízszint továbbra is emelkedik. Azonban tetőzésről jelenleg még szó sincs. „A vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. A védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik” – fűzte hozzá. Elmondta, hogy Budapesten várhatóan pénteken estefelé, szombaton hajnalban tetőzhet a víz. „Az első tetőzésünk a Szigetközben, csütörtökön lesz, és onnantól kezdődnek majd a tetőzések, ez gyakorlatilag az egész Dunakanyarban csütörtök és péntek között lesz, aztán ér le Budapestre” – hangsúlyozta.

Az eddigi hírekkel ellentétben azonban nem várható, hogy megdől a 2013-as rekord. A jelenlegi állás szerint mintegy 30-50 centiméterrel lesz alacsonyabb a fővárosban a Duna vízszintje, mint 11 évvel ezelőtt. „Ilyen víztömegnél – vízügyes szemmel – nagyon nehéz ezt a különbséget erősen gyengébbnek venni, ugyanis ez már az a víztömeg, amivel nagyon komolyan kell foglalkoznia a vízügyeseknek, és egy ilyen komoly szakmai koordinációt és odafigyelést igényel, de most úgy tűnik, hogy maguk a tetőző szintek egy picit alacsonyabbak lettek” – emelte ki.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés