ACNEWS

Az éj leple alatt tiltotta be a magyar kormány a napelemek egyik típusát

Illusztráció / Fotó: Pexels
Illusztráció / Fotó: Pexels
Megjelent a kormány új rendelete, amely az olcsó, könnyen telepíthető erkélynapelemekről is rendelkezik.
Hirdetés
Ad image

A Magyar Közlönyben kormányrendeletet tettek közzé a településrendezési és építési követelmények alapszabályáról. A száznál is több paragrafusból álló jogszabály tárgya elsősorban az építésügy és az ingatlantervezés, de tartalmazza a napkollektorok és a napelemek elhelyezésének új előírásait is – tette közzé értesüléseit a 24.hu.

Az egyik, talán legnagyobb érdeklődésre számot tartó előírás az úgynevezett erkélynapelemekre vonatkozik. A kormányrendelet értelmében erkélyen napelem nem helyezhető el, sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon.

Továbbá műemlékekre is tilos lesz napelemet tenni, sőt, engedély kell ahhoz is, hogy valaki ilyen épület telkére telepítsen ilyen eszközt. A kormányrendelet arról is rendelkezik, hogyan lehet elhelyezni a tetőkön, épületek homlokzatain, közterületen térburkolatként, parkoló árnyékolására, illetve vegyes építésű övezetekben a napelemeket.

Szélerőművek fő szabályként csak a beépítésre szánt területektől mérve 700 méteres védőzónán kívül helyezkedhetnek el, ahol nem terveznek beépítést. A Magyar Honvédség által üzemeltetett radarok 40 kilométeres, a katonai repülőterek 15 kilométeres védőkörzetet kapnak, ezen belül új szélerőmű vagy szélerőműpark nem helyezhető el, a meglévő szélerőművek magassága nem növelhető, a szélerőműparkok nem bővíthetők.

A Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség (MNNSZ) alelnöke, Szilágyi László közösségi oldalán reagált a hírre: „Fel vagyok háborodva! Veszek egy nagy levegőt és egyeztetek a többi szakággal és kiadunk hivatalos állasfoglalást. Ez a nem hivatalos, hanem a magánvéleményem.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés