ACNEWS

Az EU kitiltaná az Indián át érkező olajat is

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Az Európai Uniónak fel kell lépnie az ellen, hogy India az orosz olajat, beleértve a gázolajat is, finomított üzemanyagként Európában értékesítse.
Hirdetés
Ad image

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő jelentette ki a Financial Times brit üzleti napilapnak adott interjúban kedden.  Josep Borrell nyilatkozata szerint az EU-nak mindenek előtt meg kell vizsgálnia, hogyan lehet tovább csökkenteni Moszkva finomított olajtermékekből származó bevételeit.

„Akár dízelolaj, akár benzin érkezik Európába Indiából, és azt orosz nyersanyagból állítják elő, az a szankciók megkerülésének számít. Ennek megállítására a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk” – fogalmazott.

A brit üzleti lap emlékeztetett, India az ukrajnai háború kezdete óta az uniós szankciók alá tartozó orosz nyersolaj egyik legnagyobb vásárlójává vált. Az orosz olajból készült finomított üzemanyagok egy részét India Európában értékesíti.

Borrell szerint az orosz nyersolaj hordónkénti 60 dolláron meghatározott árplafonja csökkenti Oroszország bevételeit, ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy India ki akarta használni az olcsóbb nyersolaj beszerzéséből származó előnyöket.

„Az, hogy India orosz olajat vásárol, normális. Az olajár korlátozásának köszönhetően India sokkal olcsóbban vásárolhatja meg ezt az olajat. Minél kevesebb pénzt kap Oroszország, annál jobb” – fogalmazott Borrell, majd hozzátette: az EU-nak cselekednie kell azonban, ha az árplafont is tartalmazó szankciókat ilyen módon kijátsszák.

Közölte továbbá, az orosz olaj továbbáramlásának megakadályozására szolgáló mechanizmusokat a tagállami hatóságoknak kell végrehajtaniuk, ami – a brit napilap szerint – azt jelenti, hogy az EU az orosz nyersolajból származó indiai finomított üzemanyagok vásárlóit kívánja megcélozni.

Ha India el tudja adni ezeket az üzemanyagokat, az azért van, mert valaki vásárol. Ezért „meg kell néznünk, hogy ki vásárol” – tette hozzá nyilatkozatában az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés