ACNEWS

Az igazi káposztás tészta: borssal vagy cukorral?

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Örök kérdés, állandó vitatéma. Bors, vagy cukor? A káposztás tészta kérdésének olyan mély jelentése van, amibe bele sem gondolnál.
Hirdetés
Ad image

Valamikor agglegény koromban, egy átmulatott éjszaka után, korgó gyomorral tértem haza. Tudtam, hogy valamivel engesztelni kell a belvárosi kocsmákban begyűjtött gyomorsavat. Egy fél fej káposzta bámult rám a hűtőből, mintha ő tudná, mi jön. És én tudtam, kedves olvasó. Tudtam, hogy ez nem csak egy vacsora lesz. Ez egy állásfoglalás, egy manifesztum a magyar gasztropsziché pereméről.

Ahogy a konyhákban dúl a káposztás tészta háborúja, egy kérdés örökké vitatott marad: Borssal vagy cukorral? Ez a kérdés nemcsak egy ételről szól, hanem egy filozófiai alapú gasztronómiai vita tüzében áll. Vajon melyik összetevő emeli ki igazán a káposzta és a tészta különleges ízét?

Csakhogy ez nem ízlésbeli dilemma. Ez polgárháború. Szívszaggató testvérgyilkosság egy teflonserpenyőben. Valahol Nagykanizsa és Tiszabura között generációk verik egymást fakanállal e döntés miatt.

A borsos verzió

A bors az örök lázadó. A fekete pötty, ami ott zizeg a nyelveden, mint valami ördögi kis punkzenész. Ez a változat nem barátkozik. Ez rácsap a hátadra és azt mondja: „Egyél, te gyáva, és ne nyávogj!”

A tészta zsíros, a káposzta pirult, az illat olyan, mint egy elfeledett alföldi kocsma nosztalgiája. És ott van benne az a fanyar, csípős pimaszság, amitől az élet hirtelen értelmet nyer. (Vagy legalábbis valamit nyer.)

A cukros verzió

És akkor itt a másik oldal. Az édesség. A nagymama langyos mosolya egy tányéron. A világ, ahol nem történik semmi rossz, csak elfogy az utolsó kanál baracklekvár. Ez a tészta csábít. A cukor nem üt arcon, hanem hátba simogat, miközben azt suttogja: „Kicsim, ma nem kell semmit csinálni. Csak egyél.”

A karamellizált káposzta édes, ragacsos, mintha maga Mézeskalács néni főzte volna egy borostyánnal futtatott házikóban.

A valóság

De az igazság? Az igazság az, hogy nincs igazság. Csak tészta van, káposzta, és egy döntés, amit neked kell meghozni. Ott állsz a gáztűzhely előtt, izzadva, egy kanállal a kezedben, és el kell döntened, hogy kinek az oldalán állsz: a sötét, fűszeres anarchiában, vagy az édes, meleg otthon illúziójában. Ez nem gasztronómia. Ez vallás. Ez identitás. Ez Magyarország.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!