ACNEWS

Az internet sötét oldaláról vallott a veterán hacker

Hirdetés
Ad image

Egy kiberbűnöző mindenkit beavatott abba, hogy 30 éves pályafutása során milyen szörnyűségekkel találkozott.

Három évtizeden át tartozott a hackerek közé, és most kiállt a nyilvánosság elé (bár az arcát eltakarva), és elmondta, hogy hogy mi történik valójában a sötét weben – ahol többek között bérgyilkosok és drogkereskedők is garázdálkodnak.

A névtelenül nyilatkozó férfi elmondta, hogy a hackerek zsarolóprogramokat használnak arra, hogy nagy összegekért adatokat lopjanak el, vagy „csak azért, hogy lássák a világot égni”.

„Minden, a világhálóra csatlakozó rendszer ki van téve a támadás veszélyének. Láttam, ahogy kórházakat titkosítanak, és az emberek választás előtt állnak: fizetek az adatok visszafejtéséért, vagy életeket kockáztatnak?” – idézte a férfit a DailyMail.

A dark web egy olyan hely, ahol egy bizonyos program segítségével a tevékenységeket nem lehet nyomon követni. Egy nemrégiben készült jelentés szerint a legkeresettebb tartalom a gyermekpornográfia, utána pedig a fegyverek és a kábítószerek következnek.

Bár a hacker nem tért ki ezekre az illegális tevékenységekre, elmondta, hogy aggódik a pénzügyi piac és az áramtermelő létesítmények miatt.

Philip Ingram, a katonai hírszerzés nyugalmazott ezredese az Egyesült Királyságban tavaly azt mondta: A dark webet egyre inkább komoly és szervezett bűnözők használják különböző célokra. A gyerekek sebezhetőségét keresik, és olyan dolgokra képzik ki őket, mint a drogkereskedelem vagy a terrorista és szélsőséges csoportok általi toborzás. A pedofil körökben pedig kizsákmányolják őket.”

A férfi hackerkarrierjét fekete kalaposként kezdte, ami a kiberbűnözők egy olyan típusa, amely nem tartja be a törvényeket, és saját céljaira hajt végre támadásokat.

Azóta új életet kezdett, és fehér kalapos lett, ahol a képességeit jóra használja, bűnözők nyomára bukkan az interneten, és a rendszerek sebezhető pontjait keresi, hogy kijavítsa azokat – ne pedig kihasználja.

„Ha például egy vállalat adatbázisába akarnék betörni, olyan embereket vennék célba, akikről tudom, hogy hozzáféréssel rendelkeznek, akikről tudom, hogy személyes eszközöket visznek be egy épületbe… és aztán felfelé haladnék ”– mondta a férfi az interjúban.

„A régi időkben ahhoz, hogy egy olyan nagy országot, mint az Egyesült Államok megzavarjanak, több millió dollárnyi befektetésre volt szükség. Ma már csak néhány ezer dollárra, egy laptopra és néhány okos hackerre, hogy megírj néhány kódot, és elküldj valamit.”

Elmagyarázta, hogy bár az olyan nagyhatalmakat, mint Oroszország és Kína, jellemzően megnevezik a zsarolóvírus-támadásokban, minden egyes országnak van oka arra, hogy fegyverként használja az ilyen jellegű támadásokat. És a radar alatt rejtőzködő kisebb országok azok, amelyek teljes mértékben kihasználják a helyzetet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés