ACNEWS

Az izraeli kémfőnök megfenyegette a Nemzetközi Törvényszék ügyészét

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A Moszad igazgatója többször is megfenyegette a Nemzetközi Törvényszék ügyészét. Közölte, ha nem áll mellé baja eshet a családjának.
Hirdetés
Ad image

A Moszad igazgatója, Yossi Cohen személyesen is részt vett a titkos összeesküvésben, hogy nyomást gyakoroljon Fatou Bensoudára, a Nemzetközi Törvényszék (ICC) ügyészére, hogy ejtse a palesztinai nyomozást. A Moszad, Izrael külföldi hírszerző ügynökségének volt vezetője megfenyegette a nemzetközi büntetőbíróság főügyészét egy sor titkos találkozón. Ezeken megpróbált nyomást gyakorolni rá, hogy hagyjon fel egy, háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozással – derül ki a Guardian értesüléseiből.

Kompromittálni akarták az ügyészt

Yossi Cohen titkos kapcsolatai Fatou Bensoudával az azt megelőző időkre nyúlik vissza, hogy Fatou úgy döntött, hivatalos vizsgálatot indít a megszállt palesztin területeken elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében. Ez, a 2021-ben indított vizsgálat a múlt héten tetőzött, amikor Bensouda utódja, Karim Khan bejelentette, hogy elfogatóparancsot kér Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen az ország gázai háborúban tanúsított magatartása miatt.

Az ügyész ezen döntése olyan fejlemény, amelytől Izrael katonai és politikai vezetői már régóta tartanak. Cohen személyes részvétele az ICC elleni akcióban akkor történt, amikor a Moszad igazgatója volt. Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint tevékenységét magas szinten engedélyezték. Azzal indokolták, hogy a bíróság a katonai személyzet elleni büntetőeljárások veszélyét jelentette. Egy másik, a Bensouda elleni műveletről tájékoztatott izraeli forrás szerint a Moszad célja az volt, hogy kompromittálja az ügyészt, vagy olyan személyként vonja be, aki együttműködik Izrael követeléseivel.

Sorban érkeztek a fenyegetések

Egy harmadik, a műveletet ismerő forrás állítja, Cohen Netanjahu „nem hivatalos hírvivőjeként” tevékenykedett ez idő alatt. Cohen annak idején Netanjahu egyik legközelebbi szövetségese volt. Saját jogán politikai erőként tűnt fel Izraelben, személyesen vezette a Moszad részvételét az ország csaknem egy évtizedes kampányában, amelynek célja a bíróság aláásása volt. Négy forrás megerősítette, hogy Bensouda tájékoztatta az ICC magas rangú tisztviselőinek egy kis csoportját Cohen befolyásolási kísérleteiről. Miközben aggodalmak merültek fel a férfi egyre kitartóbb és fenyegetőbb viselkedése miatt. E források közül három ismerte Bensouda hivatalos tájékoztatását az ICC-nek az ügyről. Elmondásuk szerint a nő felfedte, hogy Cohen több alkalommal is nyomást gyakorolt rá, hogy ne folytasson büntetőeljárást az ICC palesztinai ügyében.

Az ICC tisztviselőivel megosztott beszámolók szerint ezt mondta neki: „Segítened kellene nekünk, és hagynod kellene, hogy mi gondoskodjunk rólad. Nem akarsz olyan dolgokba keveredni, amelyek veszélyeztethetik a biztonságodat vagy a családodét”. Egy, Cohen tevékenységéről tájékoztatott személy szerint „aljas taktikát” alkalmazott Bensoudával szemben a megfélemlítésére és befolyásolására irányuló, végül sikertelen kísérlet részeként. Viselkedését „zaklatáshoz” hasonlították. Két, a helyzetet közvetlenül ismerő forrás szerint a Moszad élénk érdeklődést tanúsított Bensouda családtagjai iránt is, és megszerezte a férjéről készült titkos hangfelvételek átiratát. Az izraeli tisztviselők ezután megpróbálták felhasználni az anyagot az ügyész lejáratására.

A Guardian megkeresésére az izraeli miniszterelnöki hivatal szóvivője elmondta: „A hozzánk eljuttatott kérdések tele vannak hamis és alaptalan állítássokkal, amelyek célja, hogy ártsanak Izraelnek.” Cohen nem reagált a megkeresésre. Bensouda nem kívánt nyilatkozni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés