ACNEWS

Az orosz emberek félnek a holnapi Győzelem napjától

Moszkva, Vörös tér / fotó: pixabay
Moszkva, Vörös tér / fotó: pixabay
Kedden Oroszország a Győzelem napját ünnepli. De a dróntámadások és szabotázsok pánikot keltenek Putyin birodalmában.
Hirdetés
Ad image

Május 9-én Oroszország a náci Németország felett 1945-ben aratott győzelmét ünnepli. Vlagyimir Putyin számára ez a nap központi jelentőségű. A Kreml ura áll az orosz identitásról alkotott vízió középpontjában. De azt is meg akarja mutatni a nemzetnek, hogy erős és irányít.

Csakhogy ezúttal már minden más. A feszültség országszerte érezhető. Hat régióban törölték el a győzelem napi felvonulást. Biztonsági aggályok miatt.

„Az idegesség nagyobb, mint valaha” – idézte a brit Guardian a moszkvai polgármesteri hivatal egyik bennfentesét a május 9-i előkészületekkel kapcsolatban.

Lemondták a Halhatatlan ezred, a II. világháborúban harcolt hozzátartozóik fényképeit felmutató rokonok rendkívül népszerű felvonulását. A szokásos tűzijátékok sem lesznek mindenhol megtartva.

A legszokatlanabb lépés: a Vörös teret két hete lezárták a nyilvánosság elől, az utcákat pedig elbarikádozták – írja a blick.ch

Vannak, akik fennhangon azon töprengenek, vajon a Kreml azért mondta le a felvonulásokat, hogy megakadályozza az embereket abban, hogy az Ukrajnában elhunyt hozzátartozóik fényképeivel az utcára menjenek, és így valósághű képet adjanak Oroszország háborús halottairól.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés