ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Az oroszok új taktikája bajba sodorta az ukránokat 

FAB-500 siklóbomba / Foto: wikimedia / Duinnps
FAB-500 siklóbomba / Foto: wikimedia / Duinnps
Az ukrán ellentámadás az elmúlt hetekben lassan haladt előre. Vlagyimir Putyin ismét háborús taktikát váltott.
Hirdetés
Ad image

Az orosz erők megpróbálják bekeríteni az ukrán kisvárost, Avdijivkát. Az orosz és az ukrán média súlyos ágyúzásról számol be a Donyecki területen fekvő városban. „Több mint egy éve fennáll a veszélye annak, hogy Avdijivkát elfoglalják, de most a helyzet rohamosan romlik” – mondta Vitalij Barabes, a város vezetője az AFP-nek.

Ennek egyik oka: a legújabb támadásokat a fronton siklóbombák kísérik. Csak kedden az oroszok legalább tíz siklóbombát dobtak le Avdijivkára vadászbombázókkal – írja a „Kyiv Post”. Október elején egy nap alatt 40 siklóbombával támadták az ukrán állásokat.

A Dnyepernél lévő, ukránok által tartott Beriszlav városát jelenleg is támadás éri. Az ukrán hadsereg szerint az oroszok naponta 20-30 alkalommal repülnek végig a frontvonal mentén olyan modern vadászbombázókkal, mint a Szu-34-esek, és indítják el a bombákat.

Elsősorban az UPAB-1500B és a FAB-500 típusú orosz siklóbombázókat használják. Ezek szárnyakkal, valamint műholdas összeköttetéssel rendelkeznek, így az égből való aláhullás helyett akár 40-50 kilométert is siklanak a célpontig. A Kreml felpörgette a gyártásukat. Egy bomba képes egy többemeletes tömbházat a földig rombolni.   

Oroszország egyre inkább a levegőből támadja az ukrán állásokat vadászbombázók és intelligens siklóbombák kombinációjával. Az ukrán hadseregnek aligha van esélye ennek ellenállni. Ugyanis nincsenek olyan vadászgépek, amelyekkel Ukrajna vissza tudná verni az orosz repülőket. Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője hétfőn kifejtette, hogy Ukrajnának nincs eszköze a siklóbombás támadások visszaverésére.

Bár Dánia és Hollandia Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta tartó követelései nyomán F-16-os repülőgépek szállítását ígérte, azok még nem érkeztek meg Ukrajnába.

Az, hogy Ukrajna rendelkezik az amerikai Patriot-rendszerrel, amely a Szu-34-eshez hasonló vadászbombázók visszaverésére alkalmas, a frontvonalon kevéssé hasznos. Túl kockázatos ott elhelyezni ezeket a nehezen mobilizálható légvédelmi rendszereket, mert az oroszok könnyebben megsemmisíthetik őket. A fronton lévő légvédelmi eszközöknek, például a Jaguar harckocsiknak pedig túl kicsi a hatótávolságuk ahhoz, hogy megtámadják a repülőgépeket, amelyek akár 50 kilométeres távolságból eresztik le siklóbombáikat.

(Fotó: wikimedia / Duinnps)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés