ACNEWS

Az ukrán menekültek már nem kívánatosak Európában

Egyre több európai ország szeretné, ha a menekültek visszatérnének a hazájukba Fotó: inbox
Egyre több európai ország szeretné, ha a menekültek visszatérnének a hazájukba Fotó: inbox
Svájc és Írország után a norvégok is hazaküldenék az ukránokat, ehhez 17 ezer 500 koronás támogatást adnak.
Hirdetés
Ad image

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának múlt havi becslése szerint tavaly több mint 6 millió ukrán menekült el hazájából. Közülük mintegy 4,8 millióan az EU-ban vagy az Egyesült Királyságban telepedtek le – írta a mandiner.hu. Norvégiában több mint 51 ezer ukrán menekült él, Oslo most azon van, hogy közülük minél többet rávegyen a hazatérésre. Ehhez egy programot dolgoztak ki és vezettek be. Ennek alapján 17 ezer 500 norvég korona támogatást (573 ezer forint) ajánlottak fel minden – a királyságot elhagyni szándékozó – hazautazó ukrán állampolgároknak. A program részletei a miniszteri kabinet Utlendingsdirektoratet (UDI) honlapján jelentek meg.

Ezt a pénzt azoknak fizetik ki, akiknek komoly humanitárius megfontolások alapján kollektív védelmet vagy tartózkodási engedélyt adtak, és úgy döntenek, hogy hazatérnek. Norvégia nem az egyetlen ország, amely készpénzzel ösztönöz ukrán állampolgárokat a távozásra: a svájci média a hónap elején számolt be a kormány hasonló programjáról, Írország hatóságai pedig az év elején a szociális segélyalapok felhasználásával próbálták ösztönözni az ukránokat a hazatérésre. Csakhogy valamit ne felejtsünk el: Ukrajnában továbbra is tombola háború. Azok a menekültek, akik elhagyták a hazájukat, nem jókedvükből tették, hanem azért, mert veszélyben volt az életük.

Ha ezek a családok most hazatérnek Ukrajnába, ott is legfeljebb csak menekültek lehetnek. Ráadásul nem kapnák meg azt a támogatást sem, amit az európai befogadó országok nyújthatnak nekik. Arról nem is beszélve, hogy akik az ország keleti részén, a front környékén éltek, mégis hova mehetnének vissza?

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés