ACNEWS

Az USA titokban nagy hatótávolságú rakétákat küldött Ukrajnának

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az ukrán hadsereg már elkezdte használni a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Ezeket titokban az Egyesült Államok biztosította.
Hirdetés
Ad image

Az ukránok a múlt héten egy krími orosz katonai repülőteret bombáztak velük, szerda este pedig egy másik megszállt térség orosz erőit. Szakértők szerint a most jóváhagyott katonai segélycsomag talán elháríthatja Ukrajna vereségét, de a győzelmet nem biztosítja.

300 km

Az ukrán tisztviselők által régóta áhított új rakéták lehetővé teszik, hogy Ukrajna közel kétszer akkora, akár 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkezzen a közepes hatótávolságú rakétákhoz képest. Ez utóbbiakat tavaly októberben kapták az Egyesült Államoktól. Egy tisztviselő szerint az Egyesült Államok még több ilyen rakétát fog biztosítani a Joe Biden elnök által szerdán aláírt új katonai segélycsomag részeként.

Biden március elején hagyta jóvá az ATACMS néven ismert nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszer szállítását. Az amerikaiak az akkor bejelentett 300 millió dolláros segélycsomagba „jelentős” számú ilyen rakétát is belefoglaltak.

Teljes titoktartás

Ukrajnának most egyre erőteljesebb orosz támadásokkal kell szembenéznie. Már régóta kérték a nagy hatótávolságú rakétákat, mert ezek lehetővé teszik, hogy távolabbi orosz célpontokat is eltaláljanak, míg az ukrán erők biztonságosan hatótávolságon kívül maradhatnak.

A szállítással kapcsolatos információkat olyannyira titokban tartották, hogy a törvényhozók és mások az elmúlt napokban azt követelték, hogy az Egyesült Államok küldje el a nevezett fegyvereket – anélkül, hogy tudták volna, hogy azok már Ukrajnában vannak.

Christopher Grady admirális, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának alelnöke az AP-nek elmondta, hogy a nagy hatótávolságú fegyverek segítenek Ukrajnának felszámolni az orosz logisztikai csomópontokat és a nem a frontvonalakon tömörült csapatokat. Nem volt hajlandó részletezni, hogy milyen konkrét fegyvereket biztosítottak, de azt mondta, hogy „nagyon bomlasztóak lesznek, ha megfelelően használják őket”.

Már használják a rakétákat

Ukrán tisztviselők nyilvánosan nem ismerték el, hogy ATACMS-t kaptak vagy használtak volna. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban, amikor megköszönte a kongresszusnak a támogatási törvény elfogadását, megjegyezte, hogy „Ukrajna nagy hatótávolságú képességei, tüzérsége és légvédelme rendkívül fontos eszközök az igazságos béke gyors helyreállításához”.

Egy tisztviselő szerint a fegyvereket a múlt hét elején az Ukrajnához csatolt Krím félszigeten lévő Dzsankoje város repülőterének támadására használták. A megszállt Berdjanszk városától keletre éjszaka ismét bevetették őket. A múlt héten a közösségi médiában közzétett videókon robbanások voltak láthatók az ottani katonai repülőtéren, de a tisztviselők nem erősítették meg, hogy ezek ATACMS-ek voltak.

A nemrégiben szállított nagy hatótávolságú rakéták némelyike olyan fürtös lőszereket hordoz, amelyek kilövéskor a levegőben nyílnak ki, és egyetlen robbanófej helyett több száz bombát szabadítanak fel.

Egyes szakértők azonban kételkednek abban, hogy Ukrajna a közeljövőben képes lesz ellentámadást indítani, még ha csak kis léptékben is. Hasonlóképpen, elemzők szerint Oroszország is kimerült a kétéves háborúskodás után, és nem biztos, hogy jövőre képes lesz olyan offenzívát indítani, amely jelentős stratégiai előnyökkel járna.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés