ACNEWS

Mérgező lehet a bab, ha így főzöd

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egy egyszerű, könnyen elkerülhető hiba miatt kapott egy nő ételmérgezést. Ne kövesd el ugyanezt, amikor lassú tűzön főzöl.
Hirdetés
Ad image

Egy nő nemrégiben nagyon rosszul lett, miután lassú tűzön vegán pörköltet készített. Anne Sullivan talált egy fehérbabos receptet, és szorgalmasan követte az összes utasítást – beleértve a bab előzetes beáztatását, majd egész nap párolni hagyta.

Hét órával később azonban a bab még mindig ugyanolyan méretű volt. Anne mégis magával vitt egy tálnyit a munkahelyére, és megette, annak ellenére, hogy a bab kemény és rágós volt. Nem sokkal később nagyon szédülni kezdett és hányingere lett. Még a főnöke is hazaküldte, olyan rosszul nézett ki – írja a Mirror.

A nap folyamán kezdte kicsit jobban érezni magát, és másnapra újra felszolgálta a pörköltet, ezúttal a párjának is adott belőle. Az étkezés felénél megálltak, ugyanis újra jelentkeztek a tünetek.

A nő annak ellenére, hogy a babot előzetesen beáztatta, és órákig párolta, szörnyű hibát követett el. A természetben előforduló, fitohaemagglutinin nevű méreganyag a szokásosnál is erősebb lett, és olyan tüneteket okozott, mint a hasmenés, szédülés és hányinger.

Anne hibája az volt, hogy nem forralta fel a babot. Azt kellett volna tennie, hogy öt órán át áztatja a babot, majd lecsöpögtetve, leöblítve tíz percig forralja. Azzal, hogy lassú tűzön készítette el, valójában megnövelte a méreganyagszintet. „Fogalmam sem volt róla – azt hiszem, a legtöbb ember azt feltételezi, hogy a bab megfő a lassú tűzön. Úgy tűnik, a legtöbb recept azt feltételezi, hogy konzervbabot használunk, ami teljesen megfőtt.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés