ACNEWS

Baj van: koratavaszi tél lesz a Balatonon

Balaton. Pixabay
Balaton. Pixabay
Az enyhe tél nem tesz jót a Balaton vizének, de a korcsolyázni vágyóknak sem sem.
Hirdetés
Ad image

Ha nem alakul ki jégtakaró a Balatonon, az élőhelyvesztést is jelent. 

A klímaváltozás átalakítja a természetes vizek életét. Ha kevés időre, vagy egyáltalán nem fagy be a Balaton, a víz melegebb lesz, és az élővilág téli nyugvó periódusa is eltolódik. Valószínűleg olyan körülmények lesznek jellemzőek télen, mint amit eddig kora tavasszal tapasztaltunk – magyarázta Somogyi Boglárka limnológus, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa a sonline-on.

A teleink enyhülése kedvez az invazív fajoknak, amelyek, ha megtalálják az életfeltételeiket, kiszoríthatják az őshonosakat, ez pedig a biodiverzitás csökkenéséhez vezet. Minden faj eltűnése az élővilág szegényedését jelenti. Az invazív fajok nagy része bizonyíthatóan a vízi járművekkel érkezik a Balatonba, azután a számukra kedvező körülmények között elszaporodnak. A vándorkagyló az 1930-as években egy hajó ballasztteréből került a tóba. A Keszthelyi-medencében az invazív közönséges csavarhínár mára már nagyobb területeket elfoglalt, egyes részekről kiszorítva az őshonos hínárokat. 

A melegebb víz azzal jár, hogy az algák több szerves anyagot termelnek. A köztudatban a vízminőséget leg­gyakrabban az algák befolyásolják, vagyis az, hogy milyen tömegben, milyen algák szaporodnak el. Ezt elsősorban az befolyásolja, hogy mennyi szervetlen növényi tápanyag, foszfor áll a rendelkezésükre. Végső soron a tavi halprodukció is az algák mennyiségének a függvénye. 

Az elmúlt években az algáknak kimondottan rossz volt a sajtójuk. A balatoni fürdőzés, a csúcsszezon ellenségeiként jelentek meg, de arról nem szokás beszélni, hogy nélkülük nem lenne élet a vízben – mondta a szakember.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés