ACNEWS

Bajban a német kancellár: könyörög az ukránoknak

Egy 2024 januárjában készült felmérés szerint a menekült ukránoknak csak a 18 százaléka dolgozik.
Hirdetés
Ad image

Németország fogadta be eddig a legtöbb ukrán menekültet, az összes mintegy harmadát, azaz 1 300 000 embert. A 2024 januárjában készült felmérés szerint azonban csak mintegy 18 százalékuk volt foglalkoztatott, ami az egyik legalacsonyabb arány az OECD-országok között.   

A kétségbeejtő helyzet okán a német kancellár könyörgött is és ígért is. „Több Németországban tartózkodó ukrán menekültnek kellene munkát vállalnia” – mondta Olaf Scholz német kancellár a hétvégén, az is ígérve, hogy ez biztosítaná a maradáshoz való jogukat, mivel jelenleg 10-ből kevesebb mint 2-nek van munkája.

Ez fájó pont Scholz számára, Potsdamban tartott beszédében azt mondta: „Reméljük, hogy azok, akik Ukrajnából érkeztek ide, amennyiben munkaképesek, most elkezdenek dolgozni”.

Azzal is érvelt, hogy az ukránokra szükség van a németországi munkaerőhiány leküzdéséhez.

A munkakerülésnek állítólag két komoly oka van, az egyik akadály az, hogy lassú és bürokratikus a képesítések elismerése, a másik a nagyvonalú munkanélküli segélyrendszer. Mivel a Németországban tartózkodó ukrán menekültek csaknem fele maradni akar, Scholz azt ígérte, hogy a foglalkoztatás biztosítja számukra ezt a jogot.

„Németországban, aki itt dolgozik, és nem követett el semmilyen bűncselekményt, az szinte biztosan maradhat” – mondta. Ez a megjegyzése azonban érzékeny témát érintett, mivel Németország területén harcképes korú, 18 és 60 év közötti ukrán férfiak sokasága tartózkodik.

Mindeközben Ukrajna kétségbeesetten próbálja meggyőzni a menekülteket: térjenek vissza, hogy megvédjék az országot az orosz agresszióval szemben. A kormány nemrég bejelentette, hogy a jelenleg külföldön élő 18 és 60 év közötti férfiak többé nem újíthatják meg útlevelüket – írja az Euractiv

Scholz ugyan azt mondta, hogy a dokumentumok hiánya nem befolyásolja az ukránok védett státuszát, de az Európai Unió által biztosított védelem 2025 márciusában lejár. Az esetleges meghosszabbítás az EU ügye lenne – közölte a német belügyminisztérium május 6-án, hozzátéve, hogy az ukrán kormány még nem kereste meg a toborzással kapcsolatban.

(via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés