ACNEWS

Bajban az ivóvízhálózat?

Milliárdos problémákkal nézhetünk szembe a jövőben a szakemberek szerint.

Hirdetés
Ad image

Milliárdos problémákkal nézhetünk szembe a jövőben a szakemberek szerint.

A hazai ívóvízhálózat egészét meg kellene újítani a hétvégén létrejött Víz Koalíció szerint. A vezetékek döntő többsége ugyanis korszerűtlen és elöregedett, emiatt pedig rendszeresek a csőtörések. A teljes munka több százmilliárd forintba kerülne.

Magyarországon az ivóvízhálózat 86 százaléka kockázatosnak minősül a – 10 civilszervezet és 5 szakszervezet által – szombaton létrehozott Víz Koalíció szerint. A résztvevő szervezetek úgy vélik, a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, és egyes településeken már komoly kihívást jelent az egészséges ivóvízhez jutás.

Pauló Csilla, az Eleven Vecsés nevű civil szervezet aktivistája az InfoRádiónak azt mondta, a fő probléma, hogy az elöregedett, jellemzően 50-60 éves azbesztcsövek egyre sűrűbben törnek el, cseréjük pedig akár napokat is igénybe vehet. A szombati rendezvényen kiállításra kerültek kiszerelt, elkorrodálódott vezetékek, többek döbbenetére azokon nemrég még ivóvíz folyt – tette hozzá Pauló Csilla.

Arra is kitért, hogy a teljes vezetékhálózat cseréje rengeteg pénzt kívánna, az összeget a konferencia egyik szakmai részvevője mintegy 300 milliárd forintra tette.

„Nyilván ez nem jöhet létre azonnal, de kis lépésenként el kell kezdeni, mert – szintén elhangzott – nagyjából 10 éven belül a nyakunkba fog szakadni ez a probléma” – fogalmazott.

A Víz Koalíció petíciót indított a vízvezeték-hálózat cseréje érdekében, amiben javaslatokat fogalmaztak meg a források biztosítására is. Ilyen például a közművezeték-adó fejlesztési tartalékba helyezése, vagy változatlan fogyasztói díjak mellett az áfa csökkentése, hiszen a különbözet már egy tartalékot, egy lélegzetvételnyi szünetet jelenthetne a vízközmű-szolgáltatók részére – magyarázta Pauló Csilla.

A civil aktivista az InfoRádinak azt mondta, a forráshiány mellett a szektor másik problémája a szakemberhiány, ami szintén egyre nagyobb veszélyt jelent a szolgáltatás biztosítására.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés