ACNEWS

Bajban Ukrajna: megbukik szerdán az amerikai segélycsomag

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Az amerikai szenátus olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely összekapcsolja a bevándorlási politikát az Izraelnek és Ukrajnának nyújtott támogatással.
Hirdetés
Ad image

Az úgynevezett nemzetbiztonsági kiegészítő törvény összesen 118,3 milliárd dollárt tartalmaz, ebből 60 milliárd dollárral támogatnák Ukrajnát.

Az első szavazás legkésőbb szerdán várható. A törvényjavaslat azonban – még ha át is megy a szenátuson – valószínűleg elbukik a képviselőházban. Ott ugyanis az ellenzéki republikánusok vannak többségben, akik között sokan ellenzik az Ukrajnának nyújtandó újabb segélyeket, és ellenállnak a demokratákkal kötött határmenti kompromisszumnak.

Joe Biden amerikai elnök ezzel szemben kijelentette, hogy határozottan támogatja a megállapodást. „A kompromisszum az elmúlt évtizedek legszigorúbb és legigazságosabb határreformját tartalmazza” – mondta Biden, aki felszólította a kongresszust, hogy gyorsan fogadja el a törvényjavaslatot, hogy aztán azonnal hatályba léptethesse.

Biden amerikai elnök kormánya meg akarja vétózni a republikánus törvényjavaslatot, amely csak Izraelt veszi figyelembe: „Az adminisztráció határozottan ellenzi ezt a törvényjavaslatot, amely semmit sem tesz a határ biztosítására, semmit sem tesz annak érdekében, hogy segítsen az ukrán népnek megvédeni magát Putyin agressziójával szemben, semmit sem tesz az amerikai zsinagógák, mecsetek és sebezhető imahelyek biztonságának támogatására, és megtagadja a humanitárius segítséget a palesztin civilektől”.

A Fehér Ház irányítási és költségvetési hivatala közölte továbbá: „A kormányzat sürgeti a kongresszus mindkét kamaráját, hogy utasítsa el ezt a politikai trükköt, és helyette sürgősen küldje el a kétpárti nemzetbiztonsági pótelőirányzatokról szóló törvényt az elnök asztalára”.

A kormányzat tisztviselői hónapok óta dolgoztak a szenátusban a demokratákkal és a republikánusokkal a vasárnap előterjesztett törvénytervezeten. Ez az amerikai bevándorlási politika felülvizsgálatát és a határbiztonság új finanszírozását kombinálja az Ukrajnának, Izraelnek és az indo-csendes-óceáni térségbeli partnereknek nyújtott több milliárd dolláros gyorssegélyekkel – írja a krone.at.

„Az elnök vétóval való fenyegetése árulás” – mondta Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke. „Azzal, hogy azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza az Izraelnek és a fegyveres erőinknek nyújtott támogatást, Biden elnök cserbenhagyja szövetségesünket a legnagyobb szükség órájában.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés