ACNEWS

Csalók ellen is véd a határidős átutalás

Fotó: AcNews
Fotó: AcNews
Szeptembertől sokkal többet bukhatunk, ha tévesen utalunk pénzt. De létezik rá egy egészen egyszerű megoldás.
Hirdetés
Ad image

A bank nem szokta vizsgálni, hogy az ügyfele által megadott számlaszám pontosan kihez tartozik, és azt sem, hogy az átutalási megbízást adó milyen célból, és kinek akar utalni. Szóval jobb, ha odafigyelünk. Ugyan van arra lehetőségünk, hogy arra hivatkozunk, hogy valaki „jogalap nélkül gazdagodott”. Fordulhatunk a bankhoz a címzett adataiért, illetve jogi úton is a pénzünk nyomába eredhetünk, de senkinek nem hiányzik ez a cécó. Főleg, hogy nehezebb az egész, ha valaki csalás áldozatává válik.

Most szeptembertől pedig még jobban oda kell figyelnünk, minden gyanús dologra. Mint arról az AcNews is beszámolt, jövő hónaptól kezdve az azonnali átutalás körébe tartozó fizetési megbízások értékhatára 10 millió forintról 20 millió forintra nő, így pedig sokkal többet bukhatunk. De ezt azért meg is lehet előzni: határidős utalással.

Az OTP tájékoztatása szerint, ha valaki azért szeretné visszahívni egy már teljesült átutalását, mert úgy érzi, csalás áldozata lett, akkor előzetesen mindenképpen tegyen a rendőrségen feljelentést. Jelzik, hogy a bank csak az átutalás visszahívásának továbbítását végzi, annak sikerességéért és teljesüléséért nem tud felelősséget vállalni. Más a helyzet akkor, ha ütemezett (értéknapos) az átutalás. Ha valaki gyanakszik, vagy úgy érzi nagy nyomást helyeztek rá, érdemes lehet ezt a módszert bevetnie, hogy legyen ideje végiggondolni az egészet, például beszélni a bankjával – írja az enpenzem.hu.

Megbízást törölni, csak ütemezett utalásoknál van lehetőség, egyéb megbízásoknál nem. Itt miután valaki már aláírta értéknapos utalását, a tranzakció megjelenik a Várakozó megbízások fül alatt. Ekkor még nem módosítható a megbízás, csak láthatóak az utaláshoz megadott adatok. Pár perc elteltével viszont a várakozó megbízás átalakul közelgő átutalássá és ebben az állapotában a törölni kívánt tranzakcióra kattintva megjelenik a visszavonás felirat – figyelmeztetett rá az Erste.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés